U Muzeju istorije grada Irkutska otvorena je izložba “U znak sjećanja na Kozaru” koja govori o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Riječ je o izložbi koja je nastala u saradnji bratskih gradova Irkutska i Prijedora.

Naime, Muzej istorije u ruskom gradu Irkutsku je pripremio izložbu na osnovu materijala iz Muzeja Kozare iz Prijedora i iz Muzeja na Mrakovici.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Irkutska Ruslan Bolotov, a prilikom svečanosti otvaranja pročitano je pozdravno pismo gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora koji se zahvalio na ideji da ova kulturna ustanova priredi jednu ovakvu izložbu.

“Ideja o jednoj ovakvoj izložbi je zadivljujuća. Ovo je samo još jedan način da njegujemo kulturu sjećanja i da stradanje i patnja nevinog stanovništva, civila, žena i djece ne smijemo nikada zaboraviti”, poručio je Javor u svom pismu organizatorima izložbe u Irkutsku.

Inače, ovu zgradu Istorijskog muzeja u Irkutsku je krajem 19. vijeka podigao trgovac A.M. Sibirjakov, čije je ime dato muzeju.

Muzej je osnovan 1996. godine, ali je uspio da prikupi obimne kolekcije – više od 50 hiljada eksponata čuva se u glavnim fondovima, pored odjeljenja za istoriju, muzej ima još četiri ogranka.

Najbogatije ekspozicije istorijskog odjeljenja u nekoliko stalnih izložbi kroz život, način života i tradicije stanovnika govore o Irkutskoj zemlji od antičkih vremena do danas.

Delegacija grada Irkutska, na čelu sa gradonačelnikom Bolotovim, boravila je ove godine u Prijedoru na svečanostima kojima je obilježen Dan grada, 16.maj.

prijedorgrad.org