Berba kukuruza u punom je jeku širom Republike Srpske. Poljoprivrednici, usljed suše, mogu očekivati niže prinose i do 30%, u zavisnosti od tipa zemljišta. Manje prinose ove godine ima i Predrag Gnjatović, kojem je pod kukuruzom preko 4 hektara. Kad sve doda i oduzme, na nuli je što se tiče ove žitarice.

– Suša je uzela svoj danak, imamo nekih 30-35% manji rod. Sad nastojimo da sjetvom pšenice i ječma to nekako nadoknadimo. Šta će biti i kako će biti, to ćemo vidjeti – kaže Gnjatović.

Na početku berbe kukuruza, iz resornog ministarstva su rekli da očekuju da prinosi budu manji i do 30%, te da će se u prosjeku brati između četiri i pet tona po hektaru. Sve zavisi od lokacije, ali generalna ocjena je da su i u Prijedoru prinosi niži, rečeno je iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.

– Na onim težim zemljištima, koja duže zadržavaju vlagu, prinosi su malo bolji, dok je na pjeskovitim i vodopropusnim zemljištima ova godina bila jako loša. Poljoprivrednici, pogotovo farmeri koji imaju rogatu stoku i koji proizvode mlijeko, morali su da iskoriste u silažu dosta površina koje su bile namijenjene za berbu u zrnu ili klipu – rekao je Danijel Egić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Bar su strna žita ove godine dala dobre prinose, kažu ratari, pa se uveliko pripremaju i za jesenju sjetvu.

kozarski.com