Golubovi, patke, kokoši, papige, zečevi, ribice i kučići – sve su to mogli da vide posjetioci berze sitnih životinja koja je danas održana kod Sportske dvorane „Mladost“.

Najveća potražnja vladala je za domaćim kokoškama, ali je ponuda ove peradi bila slaba. Naime, već godinama uzgajivačima se ne isplati da gaje veliku živinu, jer je hrana veoma skupa.

„Na tržištu je, posljednjih godina, prisutan taj problem, jer uzgajivači nemaju računicu zbog cijene hrane. Ne mogu da se uklope. Nadam se da će se nešto promijeniti na tom polju i da će naredna godina biti povoljnija“, rekao je Mladen Goronjić, predsjednik Udruženja „Golub“, koje je organizator današnje berze, kao i 13. državne i 41. međugradske izložbe sitnih životinja, koja je danas završena proglašenjem najljepših eksponata u tri kategorije.

Od kunića, najljepši je kastoreks, vlasnika Hazima Mujkića iz Tešnja, od živine patuljasta kokinkina Đure Vrućinića iz Prijedora, dok je najljepšim golubom proglašen komaronski prevrtač, Prijedorčanina Zijada Kudića.

Organizatori su zadovoljni odzivom učesnika i posjetilaca, koje nije pokolebalo ni loše vrijeme.

Na trodnevnoj izložbi učestvovalo je 115 izlagača iz 23 grada BiH, dok je berza sitnih životinja okupila 50-ak učesnika.

Među prodavcima na berzi zatekli smo poznato TV lice, Ivanu Hrvaćanin, koju publika poznaje po ulozi u hit-seriji „Dobro jutro, komšija“.

Manje je poznato da Ivana i njen suprug, iz hobija, godinama gaje sitne životinje.

„Imamo više vrsta kokošaka, golubova, pataka, fazana… Prvi put sam došla na berzu da prodam nešto od životinja i drago mi je da je ova manifestacija uspjela. Primjetno je to po posjeti i komentarima“, kaže Ivana.

Bilo je i onih koji su poklanjali svoje eksponate. Iskusni golubar iz Banjaluke, Zlatko Pavičić, gaji golubove već 25 godina.

„Ostavio sam sebi matično jato od dvadesetak komada. Meni je to dovoljno. Svake godine posjećujem izložbe na kojima poklanjam golubove. I danas sam došao s tom namjerom, međutim, iako dijelim džabe, narod nije nešto zainteresovan“, kaže Zlatko.

kozarski.com