Četrnaest organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine koje se bave monitoringom trošenja javnog novca udružile su se u Mrežu „Dvogled“ preko koje će nastojati unaprijediti borbu protiv korupcije.

U Mostaru je održana Konferencija „Sadašnjost i budućnost uvezivanja organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije i zagovaranje budžetske transparentnosti“ na kojoj su predstavnici organizacija civilnog društva razmijenili iskustva o monitoringu javnih sredstava i borbi protiv korupcije.

Na konferenciji održanoj 8. i 9. oktobra, koju su organizovali Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Udruga „Futura“ iz Mostara i Centar za istraživanje i studije GEA iz Banje Luke, predstavnici nevladinog sektora iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine (BiH) predstavili su svoj dosadašnji rad u borbi protiv korupcije i ponudili konkretne mjere za njeno suzbijanje.

Zajedničkim radom u novoformiranoj Mreži „Dvogled“ civilni sektor širom zemlje nastojat će što bolje kontrolisati trošenje budžetskog novca u raznim sferama društva: od zaštite životne sredine, radnih prava, prava na slobodu okupljanja do prava na pristup informacijama od javnog značaja.

Predstavnici civilnog sektora su istakli da je jedan od najvećih izvora korupcije u oblasti zaštite okoliša način izdavanja okolišnih dozvola. Veoma česti primjeri su da investitori podmićuju lokalne predstavnike. Visok nivo korupcije evidentan je i prilikom zapošljavanja u javnom sektoru koje se obično provodi mimo važećih konkursnih procedura.

Cilj umrežavanja je organizovana borba protiv zloupotrebe javnih sredstava, a planirano je da Mreži pristupi što veći broj organizacija civilnog društva.

Među prvima koji su pristupili umrežavanju su: UG „Tender“ Banja Luka, EU „Majski cvijet“ Mostar, Omladinski pokret „Revolt“ Tuzla, UG „Multi Tuzla“, Rijeke Bosne i Hercegovine „Budi promjena”, aktivista Dženan Šašić, „Ne diskriminacija“, „Ne mobing“ Tuzla, „ReStart Srpska“ Banja Luka, ELSA Zenica, „Stop Mobbing“ Trebinje, DON Prijedor, CIN Sarajevo i Udruga „Futura“ Mostar.

Međusobno udruživanje i rad organizacija civilnog sektora u BiH finansiraju Evropska unija, USAID i Balkan Trust for Democracy u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za monitoring javnih budžeta”.

cin.ba