Tužilaštvo BiH bi, prema saznanjima „Glasa Srpske” iduće sedmice trebalo da podigne optužnicu protiv Dalibora Railića zvanog Dugi zbog učešća u ubistvu načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića.

Osim Railića će se na optuženičkoj klupi, među ostalima, naći i Aleksandar Miljatović i njegov kum Igor Repajić.

Railiću se na teret stavlja da je za 50.000 evra naručio ubistvo Bašića. Ubistvo je, prema tvrdnji Tužilaštva BiH, izvršio Aleksandar Miljatović. Miljatović je tokom ispitivanja u policiji priznao da je ubio Bašića.

Otkrivamo: Ubistvo načelnika krim-policije plaćeno 50.000 evra, naručilac tražio način da ućutka ubicu

Radenko Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, ubijen je u tom gradu hicem iz pištolja 21. marta u jutarnjim časovima.

Dok je pješice išao na posao, s leđa je upucan u potiljak, nakon čega je ubica pobjegao.

Miljatović je tokom ispitivanja naveo da je pucao kroz plastičnu kesu, nakon čega je pištolj bacio u Vrbas. Oružje iz kojeg je pucano nije nađeno ni do danas.

Ko štiti Railića: Naručivao ubistvo svakog ko mu ugrozi posao s drogom

On je nakon zločina skinuo odjeću u kojoj je bio i zapalio je.

Kao motiv za ubistvo načelnika, Miljatović je naveo koristoljublje, a Railiću je, navodno, Bašić bio prepreka u trgovini narkoticima, ali i drugim kriminalnim djelima.

Railić je do sada više puta osuđivan zbog nasilničkog ponašanja i pokušaja ubistva, a posljednja presuda mu je izrečena samo mjesec prije ubistva Bašića.

Nalazi se u pritvoru koji mu je produžavan zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu i prikrivati dokaze. U pritvoru je i zbog opasnosti da bi mogao vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Glas Srpske