Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas Rezoluciju za rješavanje pitanja boračkih kategorija Odbrambeno-otadžbinskog rata koju je donijelo Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu u saradnji sa organizacijama koje okupljaju boračke kategorije, a na inicijativu Kluba odbornika SDS-a.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar rekao je da je na osnovu današnje diskusije u gradskom parlamentu vidljivo da dokument ima prostora za doradu.

“Treba da se solidarišemo i da napravimo fond da pomognemo ne samo socijalno ugroženim, nego i onima koji su osumnjičeni i koji leže u kazamatima BiH i Haga. Dio njih je dobrim dijelom nevin, mogu ja to slobodno da kažem, i o tim ljudima moramo da razmišljamo”, naveo je Kolar u obraćanju odbornicima.

Nezavisni odbornik Ranko Smiljanić ukazao je na pitanje koje se odnosi na dio porodica koje su primile naknade za stambeno zbrinjavanje tokom 2002, 2003. i 2004. godine u iznosima od 2.000 do 3.000 KM i za koje se smatra da su trajno stambeno riješene.

“Ti ljudi kad konkurišu za stanove budu odbiju jer su jednom riješeni, iako su primili samo 3.000 KM. Smatram da treba potencirati i ovaj problem”, rekao je Smiljanić.

Odbornik SDS-a Srđan Adamović rekao je da je zahtjev većine boračkih udruženja na nivou Srpske da se uđe u proces revizije kategorizacije boraca, a da se to ne vidi u rezoluciji.

“Ovdje bismo mogli govoriti o broju pripadnika Vojske Republike Srpske 30 godina od rata i te brojke bi sigurno opravdale zahtjeve za reviziju, ali treba uzeti u obzir bar one ekstremno teške slučajeve, da nam se ne desi da u Prijedoru imamo borca koji živi bez struje šest godina i bez ikakvih je primanja ili da se ne riješi status žena boraca prve kategorije koje nemaju nikakva primanja i žive na ivici siromaštva”, rekao je Adamović.

Nezavisni odbornik Dragan Romčević pozdravio je svaki akt koji dovodi do povećanja pravde ili smanjenja nepravde prema ovoj populaciji, te dodao da treba razdvojiti boračka i socijalna prava.

“Velika nepravda je bila upravo prema borcima koji su imali sreću da prežive i da nisu ratni vojni invalidi. Takvih je veliki broj, a nisu obuhvaćeni ili su dijelom obuhvaćeni davanjima koja se odnose na porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida”, ocijenio je Romčević.

Skupština grada Prijedora ovu rezoluciju, koja za sada sadrži šest konkretnih prijedloga, donijela je s ciljem da je radi poboljšanja položaja boračke populacije uputi republičkim vlastima.

SRNA