rtrs-drago-stolarDrago Petrović iz naselja Kavanište nadomak Prijedora je samouki stolar. Ovom djelatnošću se bavi od mladosti. Tad nije ni slutio da će zarađivati novac za život preciznom obradom drveta.

Od komada drveta, Drago može napraviti mnogo predmeta koje poželi.

Talenat je usavršio u ratnom periodu, kada je silom prilika napustio ognjište. Dotadašnji hobi postaje jedini izvor zarade. Ovaj vrijedan i talentovan čovjek, kaže da je za svaki posao, uz nadarenost, potrebna i volja.

Drvene kašike, oklagije, mali stolovi i ostali predmeti su Dragini proizvodi. Većinu drvenih predmeta mušterije kupuju za ukras, a najviše pažnje i vremena, Drago posvećuje izradi kolica sa etno motivima. Za to mu je potrebno 10-ak dana.

Samouki stolar za rukotvorine koristi sirovinu-javor, jer je, po njegovoj procjeni, najkvalitetniji i najpogodniji za obradu. Ponekad pokloni rukotvorinu, a upravo je kolica sa etno motivima darovao crkvi u rodnom kraju. Inače, ne dobija veće narudžbe i ne ostvaruje veću zaradu.

Drago sebe ne zove umjetnikom, već običnim čovjekom koji ima dovoljno ljubavi i volje za rad. Poručuje da nikad nije kasno za otkrivanje i brušenje talenta, kao i da je bitno je imati volju, prepoznati i iskoristiti priliku.

RTRS

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=110713