Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor razgovarao je danas sa predstavnicima gradskog Udruženja dijabetičara.

Ovo je bila prilika da se dogovori nastavak saradnje odnosno način isplate sredstava za nabavku kontinuiranog mjerača, senzora za mjerenje šećera za naše sugrađane do 18 godina starosti.

Prema riječima predsjednika Udruženja dijabetičara Svetlane Čeko senzor se aplicira na ruku ili nogu i tako se nivo šećera u krvi mjeri kontinuirano 24 sata bez uboda.

“Dijete je riješeno boli i jednostavno se putem telefona prati nivo šećera u krvi, a roditelj putem aplikacije može pratiti te vrijednosti dok je dijete u školi”, potvrdila je Čeko.

Na sastanku je dogovoreno da će sredstva biti prebačena tako što će roditelj napisati zahtjev, priložiti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju i dostaviti je udruženju koje će dalje kontaktirati Gradsku upravu za realizaciju uplate.

“Broj djece se mijenja i biće dostupan putem Centra za socijalni rad, a cijena jednog senzora je 60 eura čije je trajanje 14 dana , tako da su dva senzora potrebna na mjesečnom nivou i nabavljaju se u inostranstvu”, potvrdila je Čeko.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je Grad Prijedor u mogućnosti da pomogne svojim sugrađanima koji su oboljeli od dijabetesa od najranije mladosti, a to su omogućila sredstva u iznosu od 80.000 KM koja su predviđena nedavno usvojenim rebalansom gradskog budžeta za 2022.godinu.

prijedorgrad.org