Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv dva muškarca zbog prevare teške 5.000 KM i pokušaja prevare teške 10.000 KM, objavilo je danas ovo tužilaštvo.

U optužnici se navodi da su muškarci čiji su inicijali P.A. i P.B. u julu 2019. godine u Prijedoru, namjeravajući da pribave protivpravnu imovinsku korist, a na osnovu prethodnog dogovora, lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu lice K.B. i oštetili ga za 5.000 KM.

Osumnjičeni P.B. je koristeći poznanstvo K.B. sa licem K.V, na svom mobilnom telefonu i “Viberu” postavio sliku K.V. i od K.B. zatražio 5.000 KM u zajam i da novac preda licu koje će ga sačekati na dogovorenom mjestu u Prijedoru.

Lice K.B. je predao novac, a preuzeo ga je P.A. i potom sa P.B. otišao u Livno.

Osumnjičeni su od 18. do 22. februara prošle godine licu J.M. poslali SMS predstavljajući se kao njegov brat D.J. koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, tražeći 10.000 KM kako bi izašao iz zatvora.

U razgovoru s bratom, oštećeni je shvatio da je u pitanju pokušaj prevare, te je slučaj prijavio policiji koja je osumnjičenog P.A. uhapsila kada je došao na dogovoreno mjesto u dogovoreno vrijeme.

Krivičnim zakonikom Republike Srpske propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do tri godine za onoga ko u namjeri da sebi ili drugome pribavi protivpravnu imovinsku korist dovede neko lice lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time navede da to lice na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini.

SRNA
Foto – ilustracija