U sklopu projekta “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH” kojeg zajednički sprovode Njemačko društvo za međunarodnu saradnju i razvoj GIZ, kompanije Lanaco i DVC solušn i Bit Alijansa, organizovana je posjeta jednom od najvećih svjetskih sajmova pametnih gradova u Barseloni.

Prilikom posjete, predstavnici jedinica lokalnih samouprava i Smart siti Foruma upoznaće se sa pozitivnim praksama, iskustvima i inovacijama već primjenjenim u svijetu.

-Projekat ima za cilj da podrži progresivne lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije opštinski /gradskih usluga koristeći, u svijetu prihvaćeni, smart siti koncept i rješenja – izjavio je Bojan Vojvodić, projekt menadžer u GIZ-u.

-Kroz projekat “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova Bosne i Hercegovine” nastojimo da kreiramo sistemski pristup u digitalnoj transformaciji kroz dokumente koji će javnim lokalnim samoupravama predstavljati direktne pokazatelje za implementaciju digitalne transformacije u nadolazećim godinama. Trenutno radimo na kreiranju Mape puta digitalne transformacije kao i na Analizi trenutnog stanja za Prijedor, Tešanj, Zenicu, Zvornik i Pale – poručila je Kristina Erak, operativna menadžerica Bit Alijanse i koordinatorica projekta.

Prijedor je jedan od pet gradova u BiH, koji je u ovom projektu od pocetka, ali i grad koji primjerom uspjesne prakse pokazuje sta moze jedna lokalne samouprave moze da uradi u procesu digitalizacije.

U okviru ovog projekta “Go Parking”, samo je jedan segment od uradjenog u Prijedoru.

prijedorgrad.org