U Prijedoru je osnovano Udruženje građana za pomoć i podršku licima i porodicama lica sa atipičnim razvojnim karakteristikama “Plavi balon” u kojem će funkcionisati razvojno savjetovalište i psihološka podrška roditeljima djece sa razvojnim poteškoćama.

Predsjednik skupštine udruženja Jovana Đaković rekla je da je osnovna ideja da djeci atipičnog razvoja dva puta mjesečno budu dostupne sve relevantne struke na jednom mjestu logoped, defektolog, dječiji psiholog, dječiji psihijatar i senzorni terapeut, kao i da se organizuju radionice podrške za roditelje.

“U komunikaciji sa Gradskom upravom dobili smo podršku i obećanje konkretne pomoći u smislu rješenja za prostor za rad i sufinansiranja iz budžeta, u kontaktu smo s brojnim institucijama i privrednicima i imamo projekte s kojima ćemo se obraćati donatorima”, rekla je Đakovićeva Srni.

Ona je istakla da je, prema podacima Centra za socijalni rad Prijedor, broj procijenjene djece s razvojnim smetnjama 222, od kojih je samo u posljednje dvije godine 66 novih slučajeva.

“To je porast koji zahtijeva reakciju i intervenciju. Među njima je mnogo djece koja mogu napredovati uz odgovarjuće tretmane. Samo nebo je granica šta sve može upornim radom da se postigne. I moj sin je primjer”, navela je Đakovićeva.

Ona je dodala da slijedi sudska registracija udruženja, da je predsjednik udruženja Vojin Nišević, a da je ogromnu pomoć novoosnovano prijedorsko udruženje dobilo od Udruženja roditelja djece s autizmom “Duga” Gradiška.

SRNA
Foto – ilustracija