Na veliko zadovoljstvo učenika koje to zanima, danas je u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” počela da radi astronomska sekcija. Na ovakvu ideju došli su u Astronomskom društvu “Sirijus”, a u školi su je prihvatili i saradnja je počela.

Učenik VII razreda, Matija Dodoš, kaže da je astronomija zanimljiva i da je to nešto drugačijeod onoga što se kroz redovnu nastavu uči u osnovnoj školi. Predsjednik Astronomskog društva “Sirijus”, Rajko Lekanić, ističe da će učenicima maksimalno pomoći znanjem i opremom koju imaju.

Nastavnik Nikola Marin, koji će, pored tehničkog obrazovanja, raditi sa učenicima u astronomskoj sekciji kaže da mu je zadovoljstvo što će to biti dio njegovih školskih aktivnosti.

U Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” ističu da su jedini u Republici Srpskoj koji imaju astronomsku sekciju.

“Na početku je to bilo svima nama nešto novo i nepoznato. Međutim, kako vrijeme odmiče sve je veće interesovanje naših učenika”, naglašava Zdravko Budimir, direktor škole.

Astronomska sekcija Osnovne škole “Desanka Maksimović” zasad broji petnaestak članova, učenika šestog i sedmog razreda. Dio nastave odvijaće se uz pomoć školskih audio-vizuelnih sredstava, a za ozbiljnije posmatranje i proučavanje svemira pomoć će im pružiti Astronomsko društvo “Sirijus” sa svojom opremom.

kozarski.com