Pozorište Prijedor iduće sedmice će premijerno odigrati predstavu “Kuća na brdu” prema tekstu Slobodana Stojanovića i u režiji Marka Vukosava, čime ova pozoršna kuća otvara 70. jubilarnu sezonu, najavio je danas vršilac dužnosti direktora Pozorišta Srđan Knjeginjić.

“Iako je tekst napisan 1967. godine, predstava je i danas vrlo atraktivna. Ovaj tekst ulazi u sve strukture društva i vrlo je sveobuhvatan, bavi se odnosima u porodici i smjenom generacija i tradicijom i ekologijom i politikom, naravno, i svim tim stvarima koje su državni projekti”, rekao je Knjeginjić na konferenciji za novinare.

Vukosav je istakao da je tekst izuzetno zahvalan i za glumu i za režiju, da je bilo veoma zanimljivo istraživati cijelu tu tragičnu priču o selu, o propadanju porodice, o moralu i zadatoj riječi.

“Osnovno pitanje koje postavljamo jeste šta vrijedi uopšte ta riječ koju čovek da, a niko ne poštuje, vrijedi li ona uopšte. To je nešto čime smo se bavili”, rekao je Vukosav.

Željko Kasap igra glavnu ulogu, čovjeka sa sela Radovana Bistricu koji je nekad bio moralna vertikala.

“Vidjećemo kraj raspadanja jedne porodice i moralni potop koji se dešava, ne samo u toj porodici, nego i u društvu“, naveo je Kasap.

Mirela Predojević igra arheologa, a Želimir Rivić, kojem je ovo 40. sezona, seoskog pijanicu.

Premijera je zakazana za ponedjeljak, 14. novembar, u 20.00 časova.

Cijena ulaznice je 10 KM.

SRNA