Budžet grada Prijeodora po prvi put ima stavku subvencije privatnim vrtićima. Ona za ovu godinu iznosi 80.000 KM i prve isplate roditeljima Gradska uprava najavila je za ovu sedmicu. Rezultat je to aktivizma grupe roditelja i mogao bi biti primjer drugim lokalnim zajednicama u kojima javni vrtići imaju kapacitete manje od potreba, te uslugu predškolskog vaspitanja i obrazovanja nemaju svi pod jednakim uslovima.

Roditelj Aleksandar Škorić sjeća se da je razlika u cijenama privatnog i javnog vrtića u vrijeme kad je upisivao svoje starije dijete bila pedesetak maraka, a da je danas gotovo tri puta veća /150 KM javni, 290 KM privatni/.

„Prednost privatnog vrtića je duže radno vrijeme i ne donosite ništa dodatno od higijenskih sredstava, a i bio mi je bliže kući. Onda su cijene povremeno rasle, malo po malo, a početkom godine, na posljednjem poskupljenju, jedna se majka, sjećam se, javila i rekla: ode ovo u nedogled, aj da nešto preduzmemo. I tako je počelo“, govori Škorić.

Po zvanju pravnik, Škorić je potražio ustavne, zakonske i statutarne nadležnosti i obaveze lokalne zajednica u oblasti predškolstva. Osnovan je Savjet roditelja predškolske ustanove „Miki i Mini“ koji je 15. aprila 2022. godine uputio prijedlog gradonačelniku, Skupštini i svim odbornicima, a koji ispod ovog teksta prenosimo u cjelosti i bez intervencija, jer može koristiti i roditeljima u drugim opštinama i gradovima.

„U pitanju je opšti interes, sve smo uradili u skladu sa zakonom i transparentno i nema nikakve političke pozadine“, dodao je Škorić.

Za razliku od prošle godine, kada u Skupštini grada Prijedora prilikom razmatranja nacrta i prijedloga budžeta za 2022. godinu nije bilo podrške većine za uvođenje ove vrste subvencije, ove godine, prilikom nacrta i prijedloga rebalansa budžeta za 2022. godinu, jeste. Rebalans je donesen 7. septembra, a Odluku o sufinansiranju troškova usluge boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na području grada Prijedora gradonačelnik Slobodan Javor donio je 30. septembra, objavljena je u Službenom glasniku grada Prijedora broj 17/22 i na snazi je od dana donošenja.

Prema ovoj odluci, grad Prijedor će troškove usluge boravka djece u privatnoj predškolskoj ustanovi sufinansirati sa po 100 KM mjesečno po djetetu i isplaćivaće ih mjesečno na tekući račun korisnika usluge (roditelja, staratelja, usvojitelja ili hranitelja djeteta).

Privatna predškolska ustanova će Odjeljenju za društvene djelatnosti dostavljati dokaz o uplati sredstava na žiro račun privatne predškolske ustanove za boravak djeteta u toj ustanovi, najkasnije do 20. u mjesecu, za prethodni mjesec, a bez odlaganja, u pisanoj formi, informaciju ukoliko se dijete trajno ispiše.

U produžetku se nalazi prilog koji može poslužiti kao primjer građanima i građankama iz drugih zajednica kako bi uputili zahtjeve jedinicama lokalne vlasti za subvenciranje troškova privatnih vrtića.

Prijedlog za subvenciju vrtić 15.4.2022.

Katarina Panić – zamisli.ba