Zbog transporta uglja iz Kamengrada, u posljednjih nekoliko mjeseci preopterećene su saobraćajnice u Prijedoru. Rezultat toga su oštećeni putevi. Iz Gradske uprave poručuju da se hitno mora naći rješenje za ovaj problem. Pozivaju i predstavnike opštine Sanski Most da se uključe, a pomoć će, kažu tražiti i od Vlade Srpske.

Pukotine i ulegnuća na putevima, ono je čemu svjedočimo gotovo svakodnevno. Situacija je kulminirala nedavno kada se u jednoj od najprometnijih ulica u centru Prijedora pojavila rupa, zbog čega je i saobraćaj jedno vrijeme bio obustavljen. Problem su prouzrokvali kamioni, koji ovim pravcem svakodnevno prevoze ugalj iz Kamengrada. Oni koji žive u pomenutoj ulici tvrde da kamioni prolaze i noću, a kažu oštećena su, osim na putevima, vidljiva i na stambenim objektima, na kojima je došlo do pucanja zidova.

“Ovaj šaht je propao. Gledam kada će upasti. Ne znam ima li ikakvo rješenje da se kamioni okrenu na drugu stranu. Cijelu noć prolaze kamioni. Nema zastoja ni sat vremena, idu kolone po 10, 12 kamiona”, rekao je Vučen Babić, čija je kuća u ulici kojom kamioni svakodnevno prolaze.

Nemamo ništa protiv izvoza uglja, ali mora se pronaći rješenje da se on prevozi drugim putnim pravcima, poručuju iz Gradske uprave. Apeluju i na nadležne inspekcijske organe da se uključe u rješavanje ovog problema, jer je šteta za Grad ogromna.

“Grad Prijedor, nažalost, nema zaobilaznicu. Mi imamo neki projekat i ta projektna dokumentacija pokazuje da ta investiciona vrijednost košta oko 30 miliona maraka. Mi ćemo apelovati i prema Vladi RS i nadležnom ministarstvu da nam pomognu oko rješavanja tih problema”, kaže Dragosla Kabić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.

Dozvoljena nosivost kamiona koji prevoze ugalj je 40 tona, kažu stručnjaci. Rješenje pomenutog problema vide u pronalasku neke druge trase kojom bi se vršio transport. Iz prijedorske Policijske uprave tvrde da redovno kontrolišu opterećenost kamiona. Kažu i da je u prvih deset mjeseci ove godine iz saobraćaja isključeno 40 odsto više teretnih vozila u odnosu na isti period prethodne godine.

kozarski.com