Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da će grad Prijedor sa 3,2 miliona KM u potpunosti finansirati izgradnju novog vrtića da bi se ovaj proces ubrzao, a da će novac koji je za ovu namjenu obećan iz Kabineta predsjednika Srpske i iz Vlade biti gradu na raspolaganju za druge investicije.

“Imali smo opciju da grad sa dva miliona KM sufinansira novi vrtić, a da Kabinet predsjednika i Vlada Srpske sufinansira preostali dio. Mi smo odlučili da, zbog brzine i procedura, kad se već danas zadužujemo, povećamo zaduženje da bismo što prije krenuli u realizaciju”, rekao je Javor odgovarajući na pitanje odbornika Skupštine grada Prijedora o novom vrtiću.

On je naglasio da je grad obezbijedio i zemljište i projektnu dokumentaciju i da su sada potrebna sredstva što prije.

“Mi imamo obećanje predsjednika Republike da će podržati ovaj projekat, ali bi zakonske procedure ga odužile, a nama je cilj da to ubrzamo”, dodao je Javor.

On je naveo da će novac iz Vlade i Kabineta predsjednika Srpske za ovu namjenu onda biti preusmjeren u druge potrebe, o čemu će se odlučiti Skupština grada.

Odbornici su danas usvojili odluke o dugoročnom zaduženju grada putem prve emisije obveznica i o prvoj emisiji obveznica javnom ponudom u iznosu od 5,5 miliona KM, od čega je 3,2 miliona KM namijenjeno za novi vrtić i 2,3 miliona KM za nabavku specijalnog vatrogasnog vozila, takozvanih ljestvi.

Na prijedlog gradonačelnika, iz dnevnog reda povučen je prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o imenima ulica i trgova.

Odbornici su usvojili izvještaj o radu Dječijeg vrtića “Radost” za školsku 2021/2022. godinu, donijeli odluku o prihvatanju dokumenta “Platforma za mir” u okviru projekta “PRO-Budućnost” i izvještaj o realizaciji ugovora o pružanju javnih vodnih usluga.

Izmijenjene su dvije odluke o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području grada Prijedora radi izgradnje auto-puta Prijedor-Banjaluka.

SRNA