Padobransko takmičenje s najdužom tradicijom u Regiji, 43. Ptuj kup, završeno je juče na sportskom aerodromu Moškanjci kod Ptuja/Slovenija – potpunim trijumfom Prijedorčana.

Padobranci Aero-kluba „Prijedor“ osvojili su prvo mjesto i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji, a u pojedinačnoj pripalo im je treće mjesto i u konkurenciji mastera.

U pojedinačnoj konkurenciji pobijedio je Draško Lajić, prvotimac Aero-kluba „Prijedor“, sa samo osam centimetara, ispred Mateja Kostanjeveca iz Aero-kluba „Ptuj“ sa 10 cm i Bobana Ivetića, prvotimca Aero-kluba „Prijedor“ i reprezentativca Srbije, sa 13 cm. Još jedna bronzana medalja osvojena je u konkurenciji mastera – treće mjesto zauzeo je Prijedorčanin Siniša Vujaković. Prijedor tim ovom prilikom nastupio je u sastavu: Boban Ivetić, Aleksandar Cvetković (Smederevo), Draško Lajić, Goran Stojanović (Niš) i Siniša Vujaković.

Ptuj kup, zbog pomjeranja u zadnji čas sa tradicionalnog avgustovskog u rezervni termin, ovaj put okupio je samo 30 takmičara iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, svrstanih u šest ekipa.

Najveći konkurenti Prijedorčanima bila su, po tradiciji, domaćini, ali i ekipa Aero-kluba „Sinj“, aktuelni šampioni Hrvatske.

Finalni, osmi turnus otkazan je zbog kvara na avionu, pa su proglašeni rezultati poslije sedmog turnusa. Prijedorčani su sakupili 141 cm, drugoplasirani domaćini 153 cm, a trećeplasirani Sinjani 228 cm.

„Padobranci svoje rezultate uvijek vrednuju po dva kriterijuma – plasman i rezultat“ rekao je za „Kozarski vjesnik“ vođa ekipe Siniša Vujaković.

„Plasman je, naravno, u redu i mi se radujemo još jednoj pobjedi nad Ptujčanima u padobranskom vječitom derbiju, ali rezultati su bili loši, iz ugla ekipe, i katastrofalni iz mog ličnog ugla. Ovu našu brutalno nefer padobransku disciplinu, još više nefer učinio je zloglasni ptujski južni vjetar, koji na prostor za prizemljenje dolazi preko šume i visoke građevine, i bila je čista lutrija i ciljaški ruski rulet da li će ti i u kojoj mjeri turbulencije koje nastaju u vazduhu učiniti kupolu (ne)upravljivom. Po takvom vremenu, Ptuj greške ne oprašta.“

Ovogodišnja padobranska sezona ulazi u završnu fazu i nastavlja se u Rumuniji.

Prijedorski ciljaši u petak putuju u Brašov, nepunih 1.000 km udaljeni padobranski centar u Karpatima, na četvrto kolo Istočno-evropskog ciljaškog kupa (East European Accuracy Cup), gdje brane prvo mjesto u generalnom ekipnom plasmanu.

Ekipa Aero-kluba „Prijedor“ nastupiće u sastavu: Boban Ivetić, Aleksandar Cvetković, Draško Lajić i Siniša Vujaković.K.V.

kozarski.com