U Velikom Palančištu kod Prijedora danas je obilježeno 80 godina od stradanja oko 500 civila iz ovog i susjednih sela, od kojih je polovina djece, koje su poklale ustaše.

Na Partizanskom groblju i groblju žrtava fašističkog terora na Puharinama u Velikom Palančištu kod Prijedora položeni su vijenci na spomen-kosturnicu i evocirane uspomene na stradale.

Veljko Rodić, predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a koja je bila organizator ovog skupa, podsjetio je u izjavi novinarima da su ustaše u noći 20. na 21. oktobar 1942. godine izvršile stravičan pokolj na četiri lokacije bez ispaljenog metka.

– Pod komandom izvjesnog natporučnika Batinića, prvo su dva dana skupljali narod, zarobljavali na određene lokacije i onda su izvršili pokolj nad tim civilima, bez ičijeg naređenja i bilo kakvog povoda – rekao je Rodić.

Istoričar i autor knjige “Ustaški pokolj nad Srbima u selima Veliko i Malo Palančište i Gornji Јelovac kod Prijedora 1942. godine” Marina Ljubičić Bogunović kaže da te brojke variraju jer istraživanja i prikupljanje podataka još traje.

– Јako je nezahvalno baviti se ciframa jer je nemoguće reći jednu brojku i staviti tačku, ali nije greška reći da je nakon ovog pokolja stanovništvo samo ovog sela prepolovljeno i stradali su isključivo žene i djeca – rekla je Bogunovićeva obraćajući se okupljenima na današnjem prigodnom istorijskom času.

RTRS