Dalibor Railić Dugi, Aleksandar Miljatović i Igor Repajić, koji se dovode u vezu sa ubistvom načelnika kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, ostaće iza rešetaka još tri mjeseca, odlučio je Sud Bosne i Hercegovine.

Vještačenje dokaza

Ova mjera im je produžena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli pobjeći iz BiH, uticati na svjedoke i ponoviti krivično djelo. Railić je, kako je Oslobođenje ranije pisalo, uhapšen u martu ove godine.

– On je samo jednom ispitivan pred postupajućim tužiteljem i tada je negirao umiješanost. Istraga je proširena, to znam, ali moj klijent nikada više nije pozvan da se o tome očituje. Trenutno su u toku vještačenja prikupljenih dokaza koje odbrana ni do danas nije dobila, kazala je za Oslobođenje Railićeva advokatica Jadranka Ivanović.

Radenko Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor, ubijen je iz pištolja 21. marta ujutro u tom gradu, dok je pješice išao na posao, i to mučki, s leđa, u potiljak, nakon čega je ubica pobjegao. Osim Railića, u vezu s Bašićevim ubistvom dovode se Aleksandar Miljatović i njegov kum Igor Repajić. Mijatović je tokom ispitivanja u policiji priznao da je 21. marta u prijedorskom naselju Pećani ubio Bašića.

Trgovina narkoticima

Miljatović je naveo da je pucao kroz plastičnu kesu, nakon čega je pištolj bacio u Vrbas. On je nakon zločina skinuo odjeću u kojoj je bio i zapalio je. Istražiteljima je rekao da je ubistvo počinio za 50.000 eura po naredbi Dalibora Railića Dugog.

Miljatović je kao motiv za ubistvo načelnika naveo koristoljublje, a isplata je, pojasnio je, dogovorena u dvije rate. Dio kao kapara, a drugi dio po obavljenom poslu. Railiću je, navodno, Bašić bio prepreka u trgovini narkoticima, ali i drugim kriminalnim djelima. Inače, Railić je obuhvaćen i istragom u predmetu Storage zbog šverca droge.

oslobodjenje.ba