plastenicka proizvodnja (2)Grad Prijedor jedna je od 24 lokalne zajednice u BiH čiji građani stradali u poplavama imaju pravo učestvovati u javnom pozivu za komercijalne poljoprivredne proizvođače u okviru Programa EU za oporavak od poplava.

Korisnici ovog programa mogu dobiti plastenik od 200 metara kvadratnih, zatim paket za proizvodnju jagodičastog voća na 0,1 hektara, te paket za proizvodnju krastavaca kornišona i paprika na 0,1 hektara, a sve uz sadni materijal, prihranu, zaštitu, sisteme za navodnjavanje i folije za proizvodnju.

Od prijavljenih se očekuje da osiguraju između 2.500 i 3.000 metara kvadratnih zemljišta na kojem će se pokrenuti ova proizvodnja, zatim stabilan izvor vode, pripremu zemljišta za sadnju, te da se pridržavaju stručnih uputa i ugovornih odredbi.

Odabrani korisnici potpisaće ugovor sa UNDP-om gdje će biti definisana prava i obaveze po osnovu bespovratne pomoći.

Prijaviti se mogu fizička lica koja su se bavila ili se bave poljoprivrednom proizvodnjom i iz Maglaja, Odžaka, Domaljevca, Orašja, Tuzle, Sanskog Mosta, Živinica, Zenice, Srebrenika, Lukavca, Žepča, Bijeljine, Šamca, Doboja, Banjaluke, Modriče, Laktaša, Srpca, Šekovića, Vukosavlja, Donjeg Žabara, Čelinca i Brčkog.

Javni poziv otvoren je do 6. aprila do 15.00 časova, a sve informacije dostupne su i na zvaničnoj stranici gradske uprave Prijedor www.prijedorgrad.org.

SRNA