Epiduralna anestezija, kao jedan od načina ublažavanja porođajnih bolova koji se u svijetu godinama koristi, od prošle godine je dostupna i ženama koje se porađaju u prijedorskoj bolnici.

Ovo je uobičajena je praksa u svijetu, međutim, na našim prostorima ona je nedovolјno zastuplјena. Bojana Bojić, majka dvije djevojčice, obradovala se kada su joj, prije devet mjeseci, u prijedorskoj bolnici ponudili ovu mogućnost. Stariju kćerku Mariju rodila je carskim rezom, pa je bila sretna što je mlađu donijela na svijet bez porođajnih muka.

“Za porođaj kćerke Vjere odlučila sam se za epiduralnu anesteziju da bih imala bezbolan porođaj. Nisam znala ništa o tome, ali dobila sam mnogo više nego što sam očekivala: mogućnost da aktivno učestvujem u porođaju, da mirno slijedim uputstva babice i doktora, a ono što je najvažnije, dočekala sam odmorna svoju bebu”, rekla je Bojana.

U prijedorskoj bolnici ove godine obavlјeno je 448 poroda, a od oktobra prošle godine za epiduralnu anesteziju odlučile su se 122 porodilјe.

Ljekari objašnjavaju da je riječ o lokalnoj anesteziji, dok je žena budna i svjesna svega. To podrazumijeva ubrizgavanje anestetika putem katetera koji se postavlјa u epiduralni prostor, a koji se nalazi van kičmene moždine.

“Naše iskustvo je odlično, porođaj je mnogo lakši, kako porodilјama, tako i nama. Tu smo kao podrška, a komplikacija nije bilo. Zadovolјni smo epiduralnom anestezijom i otprilike svaka peta trudnica se odlučuje za to”, rekla je Danica Gubić Plemić, načelnik Odjelјenja za ginekologiju.

Anesteziolog Danilo Drašković prati stanje porodilјa, a radi kombinaciju spinalne i epiduralne anestezije.

“Neželјene reakcije su vrlo male, odnosno skoro da ne postoje. Jedna od tih reakcija je, na primjer, glavobolјa a po mojoj evidenciji, samo četiri žene su se žalile na glavobolјu”, ističe Drašković koji demantuje i neke od najčešćih zabluda o epiduralnoj anesteziji.

“Mnoge trudnice kažu da se plaše da će ostati paralizovane, da je to ubod u kičmu. Zaista ne znam gdje je taj podatak pronađen, jer se apsolutno kosi sa istinom”, jasan je Drašković.

U ovoj ustanovi nadaju se da će mogućnost bezbolnog porođaja uticati i na veći natalitet, jer je prisutan trend smanjenja broja rođenih. Primjera radi, 1988. godine prijedorsko porodilište imalo je 1.800 porođaja, a sada godišnje manje od 700.

Prednosti epiduralne anestezije:
– U 90 odsto slučajeva potpuno eliminiše bol
– Stručnjaci tvrde da je dobra i za bebu jer se manje zadržava u porođajnom kanalu
– Žena je sve vrijeme svjesna i budna te aktivno učestvuje u porođaju
– Porodilјa je opuštenija, jer ne osjeća bolove pa se brže “otvara”

kozarski.com