Na fasadi stambene zgrade (poznatije kao “Jugobanka”) kod kružnog toka u Prijedoru, na početku ulice Petra Petrovića Njegoša, u petak je počelo oslikavanje novog murala u našem gradu.

Mural je autorski rad Jane Danilović i dio je projekta “Prijedor, grad murala”.

Ove godine nije bilo međunarodnog konkursa za dodjelu nagrade “Paola de Manincor” na način kako smo to navikli prethodnih godina ali će naš grad ipak dobiti novi mural.

Kako smo saznali od ove rođene Užičanke koja već godinama živi i radi u Beogradu, planirano je da oslikavanje murala traje narednih pet dana, sve u zavisnosti od vremenskih (ne)prilika.

Jana Danilović je vizuelna umjetnica prepoznatljiva po tome što svoju umjetničku praksu smješta u prostor preklapanja ulične umjetnosti i tradicionalnih crtačkih tehnika. Doktorirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine odbranivši umjetničko-istraživački projekat „Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru“.

Podsjetimo, grad Prijedor već krase murali “Šeširdžija” Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opree Sadoa, „Grad“ umjetničke grupe „Dim Tim“ iz Beograda, „Negdje između početka i kraja“ Selvera Begića iz Banjaluke, “Gejm on” Ljubiše Pušca iz Omarske, “What is inside” (Šta je unutra) Andreja Žikića Arteza iz Beograda te “Nebo je granica” Dragana Inđića iz Prijedora.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com