Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dragoje Zmijanjca, osuđenog na šest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Prijedora, zbog napada na službeno lice u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Zmijanjac je, kako se navodi u saopćenju Državnog tužilaštva, u dva navrata upućivao prijetnje službeniku u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH u Istočnoj Ilidži, prilikom obavljanja službene radnje.

“Optuženi je nakon povratka sa vanzavodskih pogodnosti, prilikom kontrole i pregleda na ulasku u objekat, u teško alkoholisanom stanju, zaposlenicima zavoda prijetio smrću, ističući da već izdržava kaznu zbog ubistva, da bi te prijetnje i njihovu ozbiljnost ponovio i naknadno tokom ispitivanja”, stoji u saopćenju.

Njega se tereti da je počinio krivično djelo “napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela”.

Presudom Apelacionog vijeća Suda BiH iz 2017., Zmijanjac je osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Prijedora.

Proglašen je krivim što je u julu 1992. godine izveo iz kuće Halila Dedića i vodio ga putem dok mu je držao pušku uperenu u leđa, da bi ga onda ubio. U presudi je navedeno i da je bio svjestan da čini krivično djelo s visokom stopom umišljaja.

Optužnica zbog napada na službenu osobu proslijeđena je Državnom sudu na potvrđivanje.

detektor.ba