Srpska demokratska stranka (SDS) tražiće od Centralne izborne komisije (CIK) BiH ponavljanje izbora u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u brojnim gradovima i opštinama zbog neregularnosti koje su se desile tokom izbornog dana, a posebno pod okriljem noći kada se na tim biračkim mjestima desilo prekrajanje izborne volje, saopšteno je iz SDS-a.

“Iako je to zakonska obaveza, našim posmatračima na ovim biračkim mjestima nisu dati na uvid zapisnici koje su prepravljani od strane članova biračkih odbora čime je prekrojena izborna volja građana. S pravom smatramo da se na ovim biračkim mjestima stanje na zapisnicima ne poklapa sa glasovima koji se nalaze u vrećama”, naveli su iz SDS-a.

Zbog toga će, kako dodaju, pravni tim Srpske demokratske stranke uputiti zahtjev CIK-u za ponavljanje izbora na svim biračkim mjestima u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u Zvorniku, Prijedoru i Čelincu “na kojima su pod okriljem noći prepravljani zapisnici”.

Takođe, kako ističu, njihov pravni tim radi na pripremi krivičnih prijava protiv lica koje su činila izborne manipulacije kao članovi izborne administracije u ovim gradovima.

“Zbog izmjene izborne volje naroda pod okriljem noći smatramo da je neophodno da se brojanje glasova za neke nivoe vlasti a prije svega za nivo predsjednika Republike Srpske i nivo Predstavničkog doma Parlamenta BiH vrši ručno u Centralnoj izbornoj komisiji kako bi se otklonile sve sumnje da li stanje na zapisnicima zaista odgovara stanju glasova u vrećama”, naveli su iz SDS-a.

nezavisne.com