Radnici rudnika “Omarska” prijedorskog “Arcelor Mittala” obavijestili su danas upravu ove kompanije da su završili sa jednočasovnim štrajkovima upozorenja koje su održavali svakog dana od prošle sedmice i zatražili da se izjasne o zahtjevima koje su im ispostavili.

Kako je za portal CAPITAL potvrdio predsjednik Sindikalne organizacije Dario Antonić, obavještenje je otišlo predsjedinku Upravnog odbora i direktoru kompanije sa zahtjevom da im se pismeno odgovori da li će im uprava isplatili 1.100 maraka jednokratno u cilju prevazilaženja krize nastale kao posljedica inflacije.

“Od toga zavisi da li će štrajkački odbor u srijedu odlučivati o zakazivanju vanredne skupštine i stupanju u generalni štrajk. Mi ostajemo pri svojim stavovima i zahtjevima. Tražili smo odgovor uprave do 5. oktobar. Sve do sada je bilo usmeno. Vidjećemo da li će se ići konkretno u generalni štrajk ili ćemo neke druge mjere pokrenuti prije toga. Koliko smo u toku, kolege u Zenici isti odgovor očekuju do sutra, pa će i oni krenuti u neke radikalnije mjere. Tu smo svi, pratimo jedni druge”, kaže Antonić.

Rudari i ostali radnici rudnika “Omarska” štrajkovali su od prošle sedmice svaki dan po organizacionim jedinicama. Posljednji je održan u OJ “Drenovača” i OJ “Ljubija”.

Kako su saopštili iz sindikata ove kompanije, preko 97 odsto radnika podržava sindikalnu borbu.

capital.ba