U Jelovcu kod Prijedora danas je ozvaničen završetak radova na asfaltiranju regionalnog putnog pravca Jelovac-Patrija dužine oko 1,6 kilometara koji vodi prema spomen – području Macure.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora Dragoslav Kabić novinarima je izjavio da je vrijednost radova 300.000 KM, a da je sredstva obezbijedila Vlada Republike Srpske.

“Ovim činom je ovom narodu vraćena zahvalnost za sve ono što su učinili u Drugom svjetskom ratu svojim potomcima i dali svoje živote ovdje na ovom proboju na ovoj lokaciji tokom bitke na Kozari”, rekao je Kabić.

On je dodao da je put veoma značajan za oko 320 mještana koji ovdje žive i ujedno spaja opštinu Kozarska Dubica i grad Prijedor.

Kabić je ranije izjavio da će Grad Prijedor oko spomen-područja Macure urediti eksterijer tako da će na viši nivou podići uređenje mjesta gdje je obilježjem locirano mjesto proboja obruča tokom bitke na Kozari.

Ovo je bila druga faza uređenja ovog putnog pravca budući da je prvi dio asfaltiranja u dužini od oko dva kilometra urađen prošle godine, takođe,sredstvima Vlade Republike Srpske.

Prigodnoj svečanosti u Macurama prisustvovali su danas mnogobrojni mještani ovog zaseoka, a radost prolaska asfalta kroz mjesto podijelio je sa njima i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

prijedorgrad.org