Radnici prijedorskog “ArcelorMittala” kao što su i najavili, štrajkovali su danas od 11 do 12 časova zahtijevajući od poslodavaca da im isplate jednak iznos pomoći kakav je obećan njihovim kolegama u zeničkom ogranku ove kompanije.

Oni su na jučerašnjem sastanku od uprave i zvanično zatražili da im se isplati po 1.100 KM, koliko bi trebalo da dobiju njihove kolege u Zenici kao mjeru pomoći za prevazilaženje posljedica inflacije, objašnjavajući da je to prvi korak ka zahtjevu za povećanje plata.

Predsjednik Sindikalne organizacije ove kompanije Dario Antonić potvrdio je za portal CAPITAL da je štrajk održan u prostorijama “Mittala” i da su danas na jedan čas rad obustavili zaposleni u radionici i u kopu “Omarska”.

Direktor “Arcelor Mittala” Mladen Jelača nije želio previše da otkriva niti da komentariše protest radnika ove kompanije.

“Molim vas, nemam šta posebno da dodam na ono što smo spremili za javnost. S obzirom da je ovaj proces otvoren i da pregovori sa sindikatom još uvijek traju, menadžment trenutno nije u mogućnosti da daje nikakve komentare“, rekao nam je Jelača.

Na sastanku uprave sa predstavnicima sindikata održanom juče i od kojeg je zavisio današnji štrajk, zahtjevi radnika nisu usvojeni zbog čega je danas obustavljen rad u prva dva sektora. Radnicima je ponuđeno 500 markaa pomoći, ali oni to nisu prihvatili.

“Predsjednik Upravnog odbora Nikhil Mehta je odbio da uvaži naše zahtjeve i još jednom se maćehinski ponio prema prijedorskom dijelu kompanije. Pravdao se trenutnom krizom, početkom recesije, ulaganjem u koksaru, pritiscima u Zenici zbog grijanja i tako dalje. Prema nama se odnose uvijek tako: Zenica donosi pare, a da smo mi smo im samo trošak”, rekao je juče Antonić.

Glavni sindikalac “Mittala” objasnio je tada da je njihov zahtjev daleko niži od visine zvanične inflacije koja je navodno 16 odsto, iako svi mi vide da je ona daleko viša.

“Oni se i dalje drže za 500 maraka jednokratne pomoći radnicima. Mi smo rekli da nismo socijalna ustanova, nećemo ništa što nije dodijeljeno i drugima. Čak nismo tražili povećanje, već zahtijevamo samo da sa svojim platama budemo barem na nuli”, kaže Antonić.

Ovaj štrajk će, kaže, omogućiti da radnici dogovore svoje stavove i zatraže od poslodavca da malo preispita svoje stavove i izađe sa nekom ponudom prema radnicima.

“Čak su naknadno u Zenici nudili niži iznos, ali su oni to kategorično odbili. Prijete nam pričom o zatvaranju kompanije, ali svi mi znamo da to ne stoji, jer je “Arcelor Mittal” imalo u 2021. godini i u prvoj polovini 2022. godine najveći profit od svog osnivanja. Na kakvoj oni muci prave profit, a radnicima prodaju uvijek istu priču o teškim vremenima”, kaže Antonić.

Inače, uprava je ranije radnicima u Zenici obećala 1.100 maraka pomoći jer im je to omogućeno da urade bez plaćanja dažbina na taj iznos.

Radnici su više puta pokušavali da se sastanu sa upravom, ali im to nije pošlo za rukom sve dok nisu najavili štrajk.

capital.ba