Nezaposlena majka četvoro djece Dijana Kobas iz Prijedora smatra da se odlukom Vlade Republike Srpske o isplati 750 KM pomoći porodicama sa četvoro i više djece, u kojima je jedan roditelj nezaposlen, ispravlja nepravda kroz koju godinama prolazi i da ta podrška znači zagarantovan prihod.

“Ko god ima djecu, zna šta znači školovati ih. Naših je troje u osnovnoj školi, jedno u vrtiću. Ovo sad od Vlade je nevjerovatno pozitivno”, rekla je Kobasova Srni.

Dijana i Mladenko Kobas imaju Luku /14/, Lanu /12/, Lazara /11/ i Miloša /4/. Mladenko ima automehaničarsku radnju, a Dijana radi povremene i privremene poslove, mahom voćne dekoracije za proslava i sitne kolače za slave.

“Jednim dijelom sam vjerovala i nadala se, ali zbog lošeg iskustva s pravom na dječiji dodatak, bojala sam se da će i ovo tako biti”, rekla je Dijana.

Ona je navela da se dva puta žalila na rješenja Centra za socijalni rad Prijedor kojima joj se odbija pravo na dječiji dodatak, budući da je suprug samostalni preduzetnik.

“Priložili smo dokaze o finansijskom poslovanju gdje se vidi da nam je prihod ispod gornje granice propisane za dječiji dodatak, ali nije vrijedilo. Sad, sve se bojim da me se opet neće zaobići, ali čitajući uslove vidim da ih ispunjavamo”, naglasila je Kobas.

Vlada Srpske donijela je odluku o isplati finansijske podrške od 750 KM za nezaposlene roditelje iz višečlanih porodica sve dok je jedno od djece maloljetno, a pravo na podršku ostvaruje se ako je nezaposlen jedan od roditelja, bilo otac ili majka.

SRNA