U Prijedoru je počela dvodnevna Konferencija za podršku kreativnoj industriji, koja je okupila oko četrdeset učesnika te petnaest predavača iz Srbije i Hrvatske. Neke od tema bile su posvećene gejming industriji i razvoju eko-sistema kao osnovi digitalne ekonomije i inovacionog rasta.

“Tu smo da podijelimo znanje i naša iskustva iz Srbije, kako je nastala Asocijacija industrije video-igara Srbije, čime se bavimo te na koji način pomažemo našim članovima. U današnje vrijeme, sve je više kompanija, timova i studija koje se bave proizvodnjom video-igara. U Srbiji je to eksplodiralo u proteklih pet godina, takođe u Hrvatskoj, a nadamo se da slično slijedi i ovdje”, rekla je Kristina Janković Obućina, predavač iz Srbije.

Dijana Grbić, koordinator Savjeta za kreativne industrije RS, podsjetila je da je ovo druga po redu konferencija, a da je prva održana na Jahorini, na inicijativu predsjednice RS Željke Cvijanović, kako bi se sagledalo koliko ljudi radi u sektoru kreativne industrije u Srpskoj. Grbićeva je naglasila da dotad nije postojala sistemska podrška ovoj oblasti.

“Cilj nam je da ovom konferencijom osnažimo neke pokretače, otvorimo nova pitanja, te pružimo informacije ljudima gdje mogu pronaći podršku za svoje ideje i razvoj u ovoj oblasti”, rekla je Grbićeva.

Po njenim riječima, kreativna i kulturna industrija generalno je jedan od velikih ekonomskih pokretača privrede u zemljama regiona.

“Jedan od zaključaka nakon prve konferencije bio je da je potrebna jača i snažnija institucionalna podrška ovoj vrsti industrije koja je u začetku, odnosno svim pojedincima koji se time bave, kao i njihovom umrežavanju, nizom poreskih olakšica i donošenjem zakona”, izjavila je Dijana Grbić, sve u cilju da oni koji aktivno stvaraju u Republici Srpskoj ne bi više odlazili vani i radili za nekog drugog.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i Grada Prijedora. Prijedor, kao član Savjeta za kulturu i kreativne industrije Republike Srpske, drugu je godinu u projektu Kreativna (R)evolucija.

“Kao predstavnik jedne od institucija sistema, mogu da izrazim zadovoljstvo što Republika Srpska, kao i gradovi i opštine u njoj, prepoznaju značaj kreativnih radionica i talenata mladih ljudi. Nadam se da će, jednog dana, od mnogih njihovih ideja nastati neki konkretni proizvodi koji će doprinijeti svima nama”, rekao je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević.

kozarski.com