Na suđenju za zločin počinjen u junu 1992. godine kod Gradiške, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je poslata grupa vojnika u Turjak nakon dojave o kretanju “diverzantsko-terorističke grupe”.

Mirko Pjanić je rekao da je bio zamjenik komandanta Drugog bataljona Prve gradiške brigade, a da je optuženi Rade Macura bio komandir Prve čete. Na pitanje o stradanju lica u Turjaku, on je kazao da je bio u Vrbaškoj kada su pozvani iz brigade.

“Komanda bataljona dobija naredbu da uputi vod u Turjak, da je ubačena diverzantsko-teroristička grupa i da je ranjen jedan pripadnik”, kazao je Pjanić.

On je rekao da je poslata grupa vojnika iz Prve čete, ali da ne zna ko ih je vodio. Dodao je da je dobio informaciju da je jedan njihov vojnik ranjen, koji mu je kasnije ispričao da se tokom pretresa pred njim pojavilo naoružano lice i otvorilo vatru.

Pjanić je kazao da je poslije čuo kako je grupa, koja je primjećena u Trujaku, “neutralizovana u vojnom smislu”. Dodao je da su informacije ukazivale da se radilo o nekoj jedinici s područja Kozarca, koja se pokušala probiti do granice.

Svjedok nije imao saznanja da li je podnesen izvještaj ili bilo referisanje o događaju u Turjaku, a nije ni istraga vođena.

Na pitanja Odbrane, precizirao je kako ne zna da li je Macura otišao tada u Turjak s grupom vojnika. Smatra da su u tim aktivnostima učestvovali i pripadnici jedinice koja je bila u selu.

Macura je optužen da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, za vrijeme pretresa terena u mjestu Turjak – gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz Kozarca, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom – bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

Nastavak suđenja je 20. septembra.

detektor.ba