Stacionarni radari za osam mjeseci ove godine snimili su više od 97.000 prekršaja, a najveće prekoračenje brzine evidentirano je u Nemanjinoj ulici u Laktašima, gdje je pri ograničenju od 80 nesavjesni vozač projurio čak 203 kilometra na čas.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, drugi neslavni rekord zabilježen je u Kamičanima kod Prijedora, gdje je vozač na putu, na kojem je takođe ograničenje 80, kazaljku “zakucao” na 193 kilometra na čas.

– Od januara do kraja avgusta za počinjene prekršaje evidentirane stacionarnim radarskim sistemom izdata su ukupno 97.182 prekršajna naloga i podneseno 25 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka – naveli su iz MUP-a za “Glas”.

Dodali su da su trenutno u funkciji stacionarni radari u okviru novog sistema u Banjaluci, Laktašima, Prnjavoru, Prijedoru, Novom Gradu, Kostajnici, Oštroj Luci, Kozarskoj Dubici, Kotor Varošu, Kneževu, Čelincu, Trebinju, Gacku, Nevesinju, Ljubinju i Bileći. Iz MUP-a su naveli da je u toku uspostavljanje stacionarnih radara i u drugim lokalnim zajednicama, a plan je da ih bude postavljeno oko stotinu.

Dodali su da su postavljeni na lokacijama koje su prema analizama bile mjesta najčešćih saobraćajnih nesreća u određenoj lokalnoj zajednici.

– Osnovna funkcija ovih stacionarnih radara, odnosno crnih stubova sa svjetloodbojnom trakom jeste prevencija, to jeste da vozači kretanje prilagode zakonskim propisima – istakli su iz MUP-a.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže za “Glas” da je postavljanje stacionarnih radara pun pogodak za bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, te da u budućnosti očekuje još bolje rezultate.

– Brzina je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća i to najtežih, sa poginulim i teško povrijeđenim. Instaliranje stacionarnih radara, koliko god se vozači ljutili zbog kazni, dobar je potez, jer oni spasavaju živote – rekao je Radović.

Kampanje

Prema riječima Milije Radovića, i dalje ima nesavjesnih vozača, zbog čega je potrebno konstantno skretati pažnju na to kakve posljedice brza vožnja može imati.

– Na ponašanje učesnika u saobraćaju utiče strah od kazne i to da vas je neko ubijedio da to nije dobro, a tu kampanje igraju glavnu ulogu. Represivne mjere moraju pratiti i preventivne kampanje. Tu ne treba žaliti novac kako bismo doprli do što većeg broja vozača – dodao je Radović.

Glas Srpske