Među dokazima koji su stigli u Tužilaštvo BiH u okviru istrage ubistva načelnika kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića nalazi se pištolj za kojeg postupajući tužilac smatra da je korišćen tokom zločina, saznaje “Glas Srpske”.

“Oružje je oduzeto od radnog kolege Aleksandra Miljatovića, kojeg terete da je direktni izvršilac ubistva, i biće poslato na vještačenje.Oružje je nađeno u stanu te osobe koja radi u radionici u kojoj je radio i osumnjičeni za likvidaciju Bašića” rekao je izvor blizak istrazi.

Miljatović je u ponedjeljak bio u Tužilaštvu BiH kako bi prepoznao dokaze, odnosno predmete koji su od njega oduzeti tokom istrage.

Njegov advokat Rade Ćulibrk istakao je za “Glas Srpske” da odbrana tvrdi da sporni pištolj, koji se nalazi u dokazima, nije korišćen za ubistvo.

“Moj branjenik ne spori da su od njega oduzeti telefoni i ključevi, ali oružje nije. Pištolj je oduzet od druge osobe” kazao je Ćulibrk.

Istakao je da će odbrana insistirati da se vještači oružje i zrna pronađena tokom istrage, kao i ono izvađeno iz tijela stradalog.

“Neophodno je da se utvrdi da li je zrno ispaljeno iz pronađenog oružja ili ne. Tvrdimo da nije” rekao je Ćulibrk.

Osumnjičeni za ubistvo načelnika krim-policije Prijedor doveden u Tužilaštvo BiH – FOTO

U Tužilaštvu BiH su potvrdili da je Miljatović u ponedjeljak doveden kod njih radi sprovođenja procesnih radnji u predmetu.

“Policijske agencije u okviru istrage ubistva finalizuju istražne aktivnosti i vještačenja u ovom predmetu” saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Izvor blizak istrazi je rekao da se radilo o ročištu radi prepoznavanja predmeta pronađenih tokom istrage, a sa osumnjičenim je tužilac i neformalno razgovarao.

Nezvanično saznajemo da će u utorak u Tužilaštvo BiH biti pozvan i Miljatovićev kum Igor Repajić, kojeg terete za pomaganje u zločinu. On će takođe biti doveden kako bi se izjasnio o predmetima koji su oduzeti tokom istrage.

Radenko Bašić ubijen je 21. marta u prijedorskom naselju Pećani, a kao direktni izvršilac zločina osumnjičen je Miljatović koji je u istrazi priznao da je to uradio po nalogu osumnjičenog narko-dilera Dalibora Railića zvanog Dugi.

Kako je “Glas Srpske” ranije pisao, Miljatović je poslije zločina pozvao Repajića da dođe po njega u Prijedor i poveze njegov auto. Istragu je započelo Republičko tužilaštvo, a potom je predmet prebačen Tužilaštvu BiH.

HAPŠENjA

U okviru istrage ubistva Radenka Bašića nedavno je uhapšen i pritvoren policijski inspektor Dejan Jurišić koji je znao da se sprema likvidacija načelnika i to prećutao.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je odavao informacije iz istrage Daliboru Railiću.

Jurišića sumnjiče da je još 2021. znao da se sprema ubistvo načelnika i da je imao informacije o osobama koje spremaju zločin, a to nikom nije rekao.

Osim toga, terete ga da je od Prijedorčana iznuđivao novac.

Sa Jurišićem su u akciji 8. septembra bili uhapšeni Bojan Dejanović i Haris Gredelj, koji su pušteni nakon ispitivanja.

Glas Srpske