Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor položili su kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u naselju Pećani.

Riječ je o projektu vrijednom 3.145.000 KM od kojih će sredstva od dva miliona KM obezbijediti grad Prijedor, a ostatak predsjednik Republike i Vlada Republike Srpske.

“Veliko mi je zadovoljstvo što u Prijedoru možemo da pokrenemo još jedan važan projekat koji smo obećali prije nekog vremena za obezjeđenje dodatnih kapaciteta za smještaj naših mališana u vrtić”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je potvrdila da će sredstva biti obezbijeđena iz lokalnog budžeta, Vlade Republike Srpske i budžeta predsjednika Republike.

“Najvažnija stvar u svemu tome je da će to biti olakšanje i za naše roditelje koji će imati mjesto gdje će im djeca ići u vrtić, a u suštini ovo je veliki napor za Prijedor gdje se lokalna vlast i gradonačelnik ponašaju kao odgovorni ljudi i odgovorna vlast koja izlazi u susret svojim građanima”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da iz tog razloga nikad neće izostati podrška republičkih institucija i da se zato realizuje toliko projekata kojih će i dalje biti i koji su u funkciji boljih uslova života stanovnika Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je ovo veliki i poseban dan za Prijedor jer će početi izgradnja vrtića za 220 mališana.

“To će biti jedan savremeni i moderan objekat. Pozitivno je to što svake godine imamo sve veći broj djece u našem gradu, ali i poražavajuće da je već nekoliko godina lista čekanja sve duža za upis u predškolsku ustanovu”, rekao je Javor.

On je dodao da realizacija ovog projekta prioritet i pri tom se zahvalio predsjednici Repubike Srpske na podršci.

“Obezbijedili smo dovoljno sredstava i zahvalio bih se predsjednici koja je veliki prijatelj našeg grada i koju smo s razlogom proglasili za počasnog građanina budući da je i u prethodnom periodu pomagala našu lokalnu zajednicu kao što su sportski klubovi, naše škole i različite pomoći za naše sugrađane”, rekao je Javor.

On je podsjetio da je grad Prijedor obezbijedio sredstva u budžetu grada za sufinansiranje troškova vrtića za roditelje čija djeca koriste usluge privatne predškolske ustanove u iznosu od 100.000 KM po djetetu.

Direktor Dječijeg vrtića “Radost” Tatjana Brdar izjavila je da je ovo veliki dan za Prijedor jer će se polaganjem ovog kamena temeljca krenuti sa rješavanjem jednog od najvećih problema, a to je nedostatak smještajnog kapaciteta za sve mališane koji imaju potrebu da borave u ovoj predškolskoj ustanovi.

“Kada imate u vidu da je na posljednjem konkursu za upis djece na čekanju ostalo preko 200 mališana onda vam je jasno koliko je ova potreba velika”, naglasila je Brdareva.

Ona je izrazila zahvalnost predsjednici Republike Srpske što je prepoznala ovu potrebu i pokrenula inicijativu za izgradnju ovog objekta, ali i Gradskoj upravi koja je to odmah podržala i učestvuje zajedno za kabinetom predsjednice u finansiranju izgradnje.

“Mi se nadamo što bržem početku radova i što skorijem useljenju u novi objekat”, istakla je Brdareva.

Predsjednik Savjeta roditelja vrtića Gorica Jakovljević se u ime roditelja zahvalila svima koji su prepoznali dugogodišnji problem i potrebu za izgradnjom novog vrtića.

Novi vrtić će nositi ime “Crvčak” i biće dio Javne predškolske ustanove Dječiji vrtić “Radost” u Prijedoru gdje se nadaju da će prve mališane primiti već nakon slijedećeg upisnog roka za godinu dana.

prijedorgrad.org