rabulizam-najava (1)Pozorište Prijedor premijerno će odigrati 7. aprila predstavu “Rabulizam” po tekstu Muhidina Šarića i u režiji Ratka Orozovića, što će biti četvrta premijera u 62. pozorišnoj sezoni ove kuće.

“Naš sugrađanin Muhidin Šarić najizvođeniji je autor na daskama Pozorišta Prijedor. Djeluje pomalo nestvarno, pored svih klasika i savremenika, ali to samo pokazuje koliko ova kuća vodi računa o domaćim autorima i koliko je Šarić aktivan kao književnik za djecu i pisac tekstova za večernju scenu”, rekao je danas direktor pozorišta Zoran Baroš na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da je “Mlaćenje prazne slame” podnaslov predstave u kojoj igraju Željko Kasap, Zorica Jojić, Siniša Vučićević, Jelena Seksen, Miloš Romčević, Boris Tomić, Želimir Rivić, Dubravko Vukadinović i Dean Batoz.

Autor teksta Muhidin Šarić rekao je da je prvu premijeru u gradu na Sani imao 1985. godine sa tadašnjim ansamblom ove kuće, da je to bio nagrađivani tekst “Recept za ludilo” i da je imao više tekstova za predstave za djecu, među kojima je “Vuk dobrica” osvojio treću nagradu na festivalu u Šibeniku.

“Bio sam u izbjeglištvu u Austriji i mislio sam da više nikad neću proviriti u ovo pozorište, ali onda sam dobio ponudu da pišem tekst za novogodišnju predstavu za djecu i saradnja je nastavljena”, kaže Šarić koji je već drugi mandat član Upravnog odbora Pozorišta Prijedor.

rabulizam-najava (2)On je naglasio da je Pozorište Prijedor uvijek znalo otvoriti vrata mladim ljudima i da je odvajkada imalo sluha da privuče mlade ljude od kojih su neki ostajali u pozorištu, a neki postajali konzumenti.

Što se tiče naziva komada “Rabulizam”, on navodi da je tražio i izabrao nerazumljiv naslov, jer je “nerazumljivo i sve što nam se događa”.

Glumica Zorica Jojić kaže da je rad na predstavi bio pomalo neobičan.
“Nismo do sada radili na ovaj način. Trudili smo se da damo najbolje od sebe, a publika će to ocijeniti na premijeri”, dodala je Jojićeva.

Glumac Željko Kasap rekao je da u privatnom životu poznaje ljude koji su kao lik koji igra. “Moralne vrijednosti su skrhane. On se našao u takozvanoj demokratiji nakon rata, razočarao se u sina koji je prihvatio nove trendove i na kraju dolazi u dilemu da li da izda sina”, dodao je Kasap.

rabulizam-najava (3)Miloš Romčević ima 11 godina i ovo mu je, nakon “Ničijeg sina” i “Feničanki”, treća predstava u kojoj igra u Pozorištu Prijedor.

Gostujući režiser Ratko Orozović rekao je da Pozorište Prijedor spada među četiri po repertoaru najbolja pozorišta u BiH.

“Tanka je nit između tragedije i komedije i rekao bih da je ovaj tekst tragikomedija jer ne znate da li da plačete ili da se smijete. U fabuli je moralna tragedija društva koje je nakon socijalizma došlo u kapitalizam gdje je emocija došla u krizu, novac zavladao, a generacije se sukobile”, dodao je Orozović.

Premijera je najavljena za utorak, 7. april u 20.00 časova.

Pozorište Prijedor je 62. sezonu otvorilo početkom novembra premijerom Čehovljeve “Tri sestre” u režiji Marka Misirače, početkom decembra igralo je “Prekide” Majkla Kristofera u režiji Vedrana Marčete, a krajem decembra predstavu za djecu povodom božićnih i novogodišnjih praznika “Drugari iz velike šume” po tekstu Muhidina Šarića i u režiji Radenka Bilbije.

Do kraja sezone u planu je još jedna premijera – “Čovjek koji je jeo smrt” po noveli Borislava Pekića i u režiji Željka Kasapa.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com