Policajac Dejan Jurišić, koji je uhapšen u Prijedoru, nije direktno povezan sa ubistvom načelnika kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, Radenka Bašića, tvrdi ovo njegov advokat Miodrag Stojanović.

Kako Srpskainfo saznaje, on je osumnjičen da je pomagao Bojanu Dejanoviću prilikom iznude oko 45.000 maraka od svog rođaka.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS u ponedjeljak su u Prijedoru uhapsili tri osobe zbog sumnje da su bili dio kriminalne grupe na čijem čelu je bio Dalibor Railić zvani Dugi. Railić je uhapšen i označen kao organizator ubistva Bašića, koji je počinio Aleksandar Mijatović. Obojica se nalaze u pritvoru.

Ročište

Osim Jurišića, taj dan uhapšeni su Bojan Dejanović i Haris Gredelj.

Nakon što je Jurišića saslušao tužilac, oglasilo se i Tužilaštvo BiH, koje tvrdi da je povezan sa ubistvom Bašića.

– U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da je osumnjičeni tokom 2021. godine, kao ovlašteno lice MUP Srpske, imao informaciju da se sprema teško ubistvo načelnika krim-policije Radenka Bašića, kao i o licima koja ubistvo pripremaju, a takvu informaciju nije prenio nadležnim organima, te da je, umjesto zaštite građana, održavao kontakte s kriminogenim licima i pomagao u iznudama novca od građana na području Prijedora – rečeno je u Tužilaštvu.

Međutim, Jurišićev advokat Miodrag Stojanović rekao je za Srpskainfo da na ročištu nije spominjano da je on povezan sa ubistvom.

– Na ročištu je tužilac rekao da se on povezuje sa iznudom novca, za koju je osumnjičen i Dejanović. Odnosno da je znao da Dejanović iznuđuje novac od jedne osobe, a da nije ništa preduzeo da to spriječi, a bio je dužan u sklopu svog posla – pojasnio je Stojanović.
Zanemario dužnost

Kako Srpskainfo nezvanično saznaje, Dejanović je pao zato što je znao da Dejanović iznuđuje pare od njegovog bliskog rođaka, a još ga je i „savjetovao“ da to ne prijavljuje policiji.

Njegov rođak je nekada posudio novac od Railića na kamatu i nije ga vraćao. Dug je htio naplatiti Dejanović, koji je iznuđivao novac od Jurišićevog rođaka.

Dejan Jurišić, koji je bio i inspektor za organizovani kriminal, znao je da se od njegovog rođaka iznuđuje novac, ali ništa nije preduzimao da to spriječi, iako je to morao uraditi u sklopu svoje dužnosti.

– Jedan od članova porodice njegovog rođaka mu se obratio i pitao šta da rade povodom novca koji od njih iznuđuje Dejanović i Railić. Jurišić im je odgovorio da su to opasni momci i da je bolje da to ne prijavljuju policiji – kaže izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, to je bilo dovoljno da ga policija i tužilaštvo povežu da je član organizovane kriminalne grupe na čijem je čelu bio Railić.

Sumnje

Izvor Srpskainfo iz MUP Srpske pojasnio je kako oni sumnjaju da je on sarađivao s Railićem i odavao mu službene tajne.

– Osim toga, sumnja se da je iskorištavao svoj položaj u policiji i štitio kriminalce i pomagao im da izbjegnu hapšenje – ističe naš sagovornik.

Dejan Railić Dugi bio je na čelu veoma opasne kriminalne grupe, koja se bavila prodajom narkotika.

Izvor Srpskainfo ističe da je on bio veoma opasan i da se nije libio da ubije svakog ko mu stane na put. Osim što je osumnjičen da je organizovao ubistvo načelnika Bašića, policija ga sumnjiči i da je odgovoran za ubistvo Mihajla Stupara zvanog Šmit.

Povezivan je i sa još mnogim teškim krivičnim djelima, a zanimljivo je da nijedan dan nije proveo u zatvoru, do hapšenja u martu.

I ostali uhapšeni u ovoj akciji su poznati policiji.

Dejanović je i u maju ove godine hapšen u nastavku akcije “Storidž”, ali je tada pušten da se brani sa slobode. S njim su uhapšeni Vladimir Pavić i Mehmed Bojić iz Sanskog Mosta, koji se takođe dovode u vezu s Railićevom kriminalnom grupom.

Gredelj je takođe poznat policiji po teškim krivičnim djelima. On je 2016. godine osuđen na šest i po godina zatvora zbog pomaganja i saučesništva u ubistvu “Krajiškog Ramba”, Nedžada Kličića, 14. septembra 2014. godine.

Ubistvo Radenka Bašića

Načelnik krim-policije PU Prijedor, Radenko Bašić, ubijen je 21. marta u jutarnjim časovima. Ubica je bio sakriven u blizini njegove zgrade i kada je Bašić ujutru krenuo prema kancelarijama Policijske uprave on mu je prišao s leđa ispalio hitac u glavu. Od zadobijenih povreda Bašić je preminuo na licu mjesta.

Nakon toga pokrenuta je jedna od najvećih istraga MUP Srpske i ubrzo je uhapšen Dalibor Railić, ali ga je prijedorsko tužilaštvo pustilo na slobodu. Nakon toga je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH i još uvijek se nalazi u pritvoru. Ubrzo je uhapšen i Aleksandar Mijatović koji je u policiji priznao da je ubio Bašića i da mu je za ovu likvidaciju Railić obećao 50.000 evra.

Mijatović to nije bilo prvo ubistvo. On je s djevojkom Jelenom Tegel 2007. godine ubio Sašu Ilića Španca na parkingu UKC Republike Srpske. Tegel je pozvala Španca da se vide, a tu ga je u zasjedi čekao Mijatović te ga ubio. Godinu kasnije osuđen je na 16 i po godina zatvora.

srpskainfo.com