U Galeriji “Sreten Stojanović” sinoć je održana manifestacija “Veče krajiških pjesnika”, kojom su otvoreni 50.Književni susreti na Kozari.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović je izrazila zahvalnost svim pjesnicima iz potkozarskog kraja, grada Prijedora i ostalih gradova i opština suorganizatora koji svojim učešćem daju doprinos jubiralnim “Književnim susretima na Kozari”.

Pjesnik iz Prijedora Suzana Stupar izjavila je novinarima da je ovom književnom večeri , pored tradicionalnih predstavljanja pjesnika Zavičajnog kruga, značajno povećan obim događaja ove tradicionalne književne manifestacije. Stupareva je do sada objavila pet knjiga poezije i proze, inicijator je i pokretač časopisa ” Prijedorski potpis” i predsjednik časopisa “Snaga riječi”.

“Šta drugo kazivati u okviru `Književnih susreta na Kozari` govoriti nego pjesmu` Moja Kozara`”, istakla je Stupareva.

Pjesnik Danijel Gatarić iz Prnjavora, koji se književnošću bavi desetak godina i koji je do sada objavio dvije knjige poezije i dva romana, publici se predstavio knjigom poezije “42 varijacije” koja je objavljena prije dvije godine posredstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Nisam ranije učestvovao na ovim susretima, ali sam poštovalac književnosti Skendera Kulenovića i ono što je specifično je da je kritičar koji je ocjenjivao moju posljednju knjigu ` 42 varijacije` prepoznao određeni uticaj Skendera Kulenovića na moju peoziju, tako da mi je zadovoljstvo što sam dio ovih jubilarsnih susreta”, rekao je Gatarić.

I Nedi Gavrić, novinaru i književniku iz Banja Luke , ovo je prvo učešće na “Književnim susretima na Kozari”.

“Velika čast mi je i zadovoljstvo da budem dio ove manifestacije i publici se predstavljam rodoljubivom i ljubavnom poezijom”, istakla je Gavrićeva koja je objavila tri knjige dok su tri u pripremi u u pitanju su poezija, zbirka kratkih priča, proza i duhovna poezija.

prijedorgrad.org