srna-pavic-andjelic (1)Direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Dragan Anđelić obišao je danas sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem više gradilišta na vodoprivrednim objektima na području grada koje “Vode Srpske” realizuju zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladom Srpske i ovom lokalnom zajednicom, u cilju zaštite od poplava.

“Mi ovdje realizujemo dva projekta iz programa koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke čija je vrijednost oko 500.000 KM i pet projekata koji se finansiraju iz Fonda solidarnosti, a pripremljen je projekat uređenje korita rijeke Sane u dužini od 23 kilometra koji je u fazi revizije, te slijedi i uređenje korita rijeke Miloševice, koji je ranije započeto i iz tehničkih razloga prekinuto”, rekao je Anđelić novinarima u Prijedoru.

Među gradilištima koje su danas obišli je nasip na Berek čija je izgradnja u dužini od 380 metara vrijedna 110.000 KM.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić istakao je da je u saradnji sa JU “Vode Srpske” i Vladom Srpske grad preduzeo niz mjera da se eventualne buduće poplave preduprede.

srna-pavic-andjelic (2)“Do sada su već završeni radovi na odbrambenom nasipu na dijelu rijeke Sane kod mosta na Žegeru, završen je parapetni zid u Tukovima, a pri kraju su radovi i na ovom nasipu na Bereku”, rekao je Pavić.

On je dodao da će time biti uređen uži dio grada koji je plavljen i da očekuje da će ovaj nasip riješiti višegodišnji problem stanovnika ovog naselja, kada su u pitanju poplave.

“Ostao nam je još nasip kod ušća Gomjenice u Sanu koji je i najveći gdje smo riješili imovinske odnose i računamo da ćemo ovih dana potpisati sa vlasnicima zemljišta ugovore i odmah možemo početi radove”, rekao je Pavić.

On smatra da će svim ovim projektima biti riješeno pitanje plavljenja naselja Vrbice, Gomjenica, dio Bereka od mosta na Sani uzvodno, koja su do sada plavljena i po nekoliko puta tokom godine.

Pavić je dodao da ostaje da se riješi projekat zaštite naselja nizvodno od mosta, lijevo Tukovi i desno Raškovac sve do Brezičana, kao i čišćenje korita Bereka uz pomoć rudnika “Arselor Mital”.

SRNA
srna-pavic-andjelic (3)