BN je ekskluzivno došao u posjed ugovora iz 2018. godine i aneks ugovora koji je naknadno sačinjen, čije dijelove ekskluzivno objavljujemo:

Ugovor koji je Vlada Republike Srpske potpisala u dva navrata sa kineskom kompanijom “Shandong Hi-Speed International (SDHS)” još u decembu 2018. godine držan je u strogoj tajnosti, a prošle godine napravljen je novi aneks ugovora.

Radi se o ugovoru o gradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor, koji je, da su radovi počeli kada su i najavljeni, sada trebaLo da bude u završnoj fazi.

Međutim, problema u realizaciji ugovora je puno, iako to vlast neće da prizna.

Ugovor koji se godinama čuva u ladicama, iako je u više navrata premijer Radovan Višković tokom skupštinskih zasjedanja, odgovarajući na pitanje poslanika, obećavao da će pokazati javnosti ugovor.

BN je ekskluzivno došao u posjed ugovora iz 2018. godine i aneks ugovora iz 2021. godine, koji ekskluzivno objavljujemo:

Firma “Shandong Hi-Speed International (SDHS)” kojoj je dodijeljena koncesija registrovana je u Banjoj Luci.

Gradnja auto-puta dužine 42 kilometra koštaće 297 miliona evra. Ugovor sa Kinezima je potpisan 2018, i to po sitemu “ključ u bravu”.

Kinezi su se obavezali da će obezbijediti novac za gradnju, a koji će vraćati kroz putarinu, koju će naplaćivati 30 godina.

Kineska kompanija će 30 godina naplaćivati putarinu na autoputu, od čega očekuje prihode od 30 miliona evra godišnje.

Ukoliko ne bude dovoljno prometa na autoputu, vlast Republike Srpske obavezala se da će kineskoj kompaniji iz entitetskog budžeta plaćati razliku.

Napravljen je aneks ugovora i prošle godine pompezno je održana ceremonija početka radova, ali i dalje sve tapka u mjestu. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u više navrata najavio je novi početak radova i to tokom ove izborne kampanje.

Vršilac dužnosti direktora “Autoputeva” Slobodan Stanarević ranije je najavio za CAPITAL da će radovi početi najvjerovatnije 2. septembra, kao i da nije isključeno da će još jedan početak radova na uzgradnji autoputa Prijedor – Banjaluka biti svečano obilježen.

Firma koja treba da gradi autoput je predstavništvo kompanije “China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group”, koja je u državnom vlasništvu Kine i bavi se i građevinarstvom.

rtvbn.com