Školsko zvono danas je označilo početak nastave. Iz aktiva direktora osnovnih i srednjih škola istakli su da su novu školsku godinu započeli potpuno spremni. U osnovne škole na području Prijedora krenula su 523 prvačića.

”Mi smo na istom broju odjeljenja u odnosu na prošlu godinu. Ove godine povećan je broj prvačića na području grada Prijedora”, istakao je Zdravko Budimir, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola.

”U srednjim i osnovnim školama potrebno je da se poštuju epidemiološke mjere. Ono što je važno istaknuti da maske nisu potrebne u školama. Ukoliko učenici imaju simptome ili su zaraženi kovidom 19, samo oni idu u izolaciju, a ne kompletno odjeljenje”, dodao je Aleksandar Milješić, predsjednik Aktiva direktora prijedorskih srednjih škola, koje pohađa oko 2.300 učenika. Osim epidemiološke situacije, mnogo pažnje poklanja se uređenju školskih objekata. U ovoj godini, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izdvojilo je blizu dva miliona maraka za rekonstrukciju i adaptaciju školskih objekata. Posebna pažnja posvećena je školama u ruralnim sredinima.

”Želimo da izjednačimo uslove za djecu iz ruralnih, sa djecom koja su iz gradskih sredina. I tu ne stajemo, svake godine dobijamo zahtjeve iz naših uprava škola, slažemo prioritete. Važno je da imamo uslove, da su učionice tople, da nemamo tehničkih problema, a u naše profesore i đake apsolutno ne sumnjamo”, navela je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS. Na području Republike Srpske, u prve razrede osnovnih škola upisano je oko 9.000 učenika.

Prosvjetni radnici poželjeli su učenicima srećan početak nove školske godine i poručili im da na njihovu podršku mogu da računaju.

kozarski.com