Srđan Jelača iz Prijedora uhapšen je u Danskoj nakon devet godina skrivanja i bježanja.

Jelača je uhapšen po crvenoj Interpolovoj potjernici koju je BiH raspisala zbog pokušaja ubistva Gorana Jeličića u martu 2013. godine.

Jelača je pobjegao odmah nakon izvršenja teškog krivičnog djela, odnosno u martu 2013. godine nakon što je u Jeličića koji je radio u “Sektor sekjuritiju” ispucao pet hitaca u namjeri da ga ubije.

Tragedija je spriječena zahvaljujući brzoj intervenciji policajaca i ljekarima iz Kliničkog centra Banjaluka, a Jeličiću su po prijemu bile konstatovane višestruke prostrelne rane i prelom natkoljenice.

Sačekuša na ulici

Pokušaju ubistva je prethodila svađa ispred noćnog kluba u Prijedoru iz kojeg je par trenutaka prije Jelača udaljen zbog neprimjerenog ponašanja.

Nakon što je udaljen iz diskoteke koju su osiguravali pripadnici agencije “Sektor sekjuriti”, Jelača je s još jednim svojim prijateljem otišao kući po pištolj.

Ubrzo su se vratili i na ulici u klasičnoj sačekuši presreli dvojicu zaštitara koji su bili u službenom automobilu.

Jelača je prvo dva metka ispalio u pravcu Borisa M, vozača automobila. Promašio ga je, a potom je pucao u Gorana Jeličića.

Prema nezvaničnim informacijama, Jelača je uhapšen u Danskoj, a nakon ekstradicionog pritvora, odobreno je njegovo izručenje u BiH.

– Srđana Jelaču je na Aerodromu u Sarajevu preuzela Sudska policija Republike Srpske i sprovela ga u pritvorsku jedinicu Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka na Tunjicama – potvrđeno je portalu Srpskainfo u Sudskoj policiji Republike Srpske.

U prijedorskom “Sektor sekjuritiju” bili su pozitivno iznenađeni informacijom o konačnom hapšenju i izručenju Jelače.

Ujedno su istakli da Jeličić više nije njihov radnik, te da se u međuvremenu zaposlio u Nemačkoj.

Jeličić je još ranije za medije izjavio kako će ga sjećanja na kritičnu noć pratiti dok je živ, te da živi za dan kada će Jelaču moći pogledati u oči.

Pištolj mu uperio u glavu

– Sećanja na tu noć su vrlo bistra i pratiće me dok sam živ. Bijesan sam, ljut i ogorčen što Jelača još nije uhapšen. Svakim danom sve više i više. Živim za taj trenutak da ga pogledam u oči, jer nije imao nikakvog razloga da puca u mene – ispriča je Jeličić nekoliko mjeseci nakon mučkog napada u kojem je za dlaku izgubio život.

Ispričao je da je imao malo ovlaštenja da primjeni bilo kakvu silu da se zaštiti.

– Mogao je pucati u civile, u nečije dijete… On se vratio kući po pištolj, pucao u mog kolegu, a potom ga meni uperio u glavu. Momak koji je bio s njim i koji nas je zaustavio je saslušan i pušten na slobodu do suđenja. O tome gdje se Jelača sad nalazi, postoji više priča, ali nijedna precizna. Neki kažu da je već narednog dana viđen kako se mota oko bolnice. Po nagađanjima koje sam čuo, može biti svagdje – ovdje u BiH, Srbiji, Njemačkoj, Holandiji – ispričao je u ranijem svedočenju o napadu Jeličić.

Kompletnu istragu u slučaju napada na Jeličića vodi Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru.

Izvor Srpskainfo u ovom tužilaštvu objasnio je da će Srđan Jelača u narednom periodu biti saslušan.

Zatvorska kazna

Za krivično djelo pokušaj ubistva može se izreći zatvorska kazna od minimum pet godina.
Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za ovo krivično djelo kažnjava se onaj koji sa umišljajem započne izvršenje krivičnog djela.
U zavisnosti od otežavajućih ili olakšavajućih okolnosti optuženom za krivično djelo pokušaj ubistva može se izreći strožija ili blaža kazna od pet godina zatvora.

srpskainfo.com