Gradska uprava Prijedor u srijedu je počela isplatu podsticaja za nabavku sjemenskog materijala , a riječ je o pomoći poljoprivrednim proizvođačima za proljetnu sjetvu i za tu svrhu će iz gradskog budžeta biti izdvojeno preko 142.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić izjavio je novinarima da će ovom mjerom biti obuhvaćeno preko 650 poljoprivrednih proizvođača.

“Sa ovom mjerom smo počeli prošle godine kada smo imali duplo manje poljoprivrednih proizvođača i mislim da smo na pravom putu što se tiče ove mjere pogotovo što je ove godine sav repromaterijal za proljetnu sjetvu bio čak preko 50 odsto skuplji”, rekao je Egić.

On je pojasnio da su ovom mjerom obuhvaćeni i registrovani i neregistrovani poljoprivredni proizvođači te da je Grad Prijedor subvenisao sa 50 odsto skoro 1300 hektara posijanih površina kukuruza u proljetnoj sjetvi.

Egić je za petak 26.avgust od 11,00 časova u sali Kina “Kozara” najavio prezentaciju mogućnosti subvencije i načina učešća u programu za nabavku poljoprivredne mehanizacije koja je dogovorena na nivou Vlade Mađarske i Vlade Republike Srpske . Prezentaciju će izvršiti Agencija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus”, a poljoprivredni proizvođači će na licu mjesta biti informisani o kakvim se to poljoprivrednim mašinama radi i način i mogućnosti konkurisanja za subvenciju za nabavku tih mašina.

prijedorgrad.org