srna-sova u centru (3)Rijetka i ugrožena vrsta sove, dugorepa ili uralska sova, koja je polovinom mjeseca pronađena u centru Prijedora, uginula je.

Sova je transportovana iz Prijedora u Banjaluku u subotu, 28. marta, kada je i uginula.

“Ova jedinka bila je vidno uznemirena, sa vjerovatnim povredama centralnog nervnog sistema uzrokovanih udarcem i zbog toga djelimično paralizovana, bez vjerovatnih šansi daljeg oporavka”, rečeno je danas Srni u Društvu za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka.

Jovica Sjeničić iz ovog društva kaže da je sve vrijeme bio u kontaktu sa kolegama ornitolozima iz Srbije i veterinarom iz Mađarske koji je specijalizovan za divlje ptice.

“Nakon svega što se izdešavalo od samih okolnosti pod kojim je nađena, ova jedinka regionalno rijetke dugorepe sove teško da bi preživjela, s obzirom na stanje u kojem je bila sve vrijeme od kada je zbrinuta”, rekao je Sjeničić.

On je podsjetio da u Republici Srpskoj nema institucije nadležne za ovu problematiku, ističući da je potrebno obratiti pažnju i na zakonodavni okvir jer nije riješeno pitanje nadležnosti u ovakvim slučajevima i građani ne znaju kome da se obrate.

“Ubuduće je potrebno je reagovati na način da se u spasavanje i reahabilitaciju divljih životinja uključe sve povezane struke, posebno biološka struka, kao i da se veterinari u saradnji sa nama dodatno edukuju jer im ovo nije svakodnevan praksa”, poručio je Sjeničić.

Prijedorčani Milana i Brane Stojić u blizini svoje zgrade u Prijedoru pronašli su 15. marta u jednom jarku sovu za koju se naknadno ispostavilo da je veoma rijekta i ugrožena vrsta.

Sekretar Sportsko-ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub” iz Prijedora Branko Stojanović sovu je smjestio kod svoje kuće, brinuo se o njoj zajedno sa bratom Darkom i četvoricom veterinara iz Prijedora.

“Hranili smo je ćurećim srcima, hvatali smo miševe za nju, donosili smo joj zečiju dlaku i kokošije perje, zalogaje joj davali pincetom. Imala je malih pomaka nabolje, ali je sve vrijeme bila nepokretna”, rekao je Stojanović danas Srni.

Prema njegovim riječima, na Kozari postoje tri para sova ove rijetke i ugrožene ptičije vrste.

SRNA