blagica elenkov dekupaz (1)Donosimo priču o Prijedorčanki, Blagici Elenkov, koja se bavi ukrašavanjem predmeta takozvanom dekupaž tehnikom. Vrata svog umjetničkog kutka, Blagica je otvorila i Elta televiziji.

Dekupaž je stara tehnika osikavanja predmeta, koja datira još iz 12. vijeka. Osmislili su je Kinezi, a svoju ekspanziju u Evropi doživaljava početkom 20. vijeka. Čari te tehnike prije tri godine spoznala je i Blagica Elenkov, kada je počela ukrašavati predmete dekupažom.

– U zadnjih godinu dana ova tehnika je baš doživjela ekspanziju, jer vidim da su reakcije pozitivne. Ljudi se bave time, rekla je Blagica Elenkov.

Blagica kaže da pri oslikavanju u potpunosti pusti mašti na volju i da na taj način njena kreativnost dolazi do izražaja. Rezultat svega toga su unikatni predmeti, koji plijene pažnju mnogih.

blagica elenkov dekupaz (2)– Ja sam radila torbe, flaše, kutije. Kada ste duboko u svemu tome, onda sami počnete da spajate neke stvari. Radila sam patike, pa čak i košulju za sebe, dodala je Blagica Elenkov.

Dekupaž je složena i zahtjevna tehnika, za koju je potrebno dosta strpljenja, preciznosti, ali i vremena.

– Ovu košulju sam radila dva dana. Prvo se reže,maže, pa stoji, pa se pegla, da biste na kraju sve to ukrasili. Svaki taj predmet morate premazati akrilnom bojom i da budete veoma precizni, istakla je Blagica Elenkov.

Cijene ovih zanimljivih radova su vrlo pristupačne. Većinu njih možete da pronađete i u novootvorenoj Zaštitnoj radionici u Prijedoru, koja se nalazi u blizini nekadašnje robne kuće “Patrija”.

ELTA TV
Foto-Blagica Elenkov