Članovi Inicijative građana “Iako ne govorim na meni se ne možeš obogatiti”, danas su na konferenciji za novinare, zatražili da se zatvori prihvatilište za pse na deponiji Kurevo jer smatraju da nisu zadovoljavajući uslovi sa boravak životinja.

Istovremeno iz preduzeća “Komunalne usluge” koje upravlja ovim prihvatilištem poručuju da bi uskoro na ovom mjestu trebalo da počne izgradnja novog prihvatilišta sa boljim uslovima za boravak pasa.

Ina Ritan, član Inicijative “Iako ne govorim na meni se ne možeš bogatiti” tvrdi da objekat azila nema građevinsku dozvolu i da je njegov rad nelegalan.

“Životinje nemaju adekvatne uslove za život nemaju osnovne higijenske uslove , ne obezbjeđuje im se dovoljno hrane, vode, prostora. Smješteni su na deponiju i to ne može biti ni humano ni legalno što se radi”,tvrdi Ritanova.

Iz “Komunalnih usluga” navode da je azil upisan u registar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i posjeduje saglasnost Gradske uprave, ali da je objekat za smještaj pasa privremenog, demontažnog tipa.

Dalibor Grabež,direktor ovog preduzeća kaže da je u planu da se iz gradskog budžeta odobri 85.000 maraka za izgradnju novog azila na deponiji Kurevo.

– Znam da u BiH ima još nekoliko lokalnih zajednica gdje su azili ili prihvatilišta smješteni na deponiji i republički veterinarski inspektor je rekao da ne vidi problem zašto bi to bilo loše da bude na samoj deponiji- kaže Grabež.

On je dodao da ovo preduzeće uslugu zbrinjavanja pasa pruža i drugim lokalnim zajednicama poput Mrkonjić Grada, Kostajnice i Novog Grada, koje nemaju ni higijeničarske službe ni azile i sa kojima ima ugovore o pružanju ovih usluga.

“Nije to naš hir, već nas ljudi zovu po potrebi jer mi ispunjavamo uslove”, istakao je Grabež.

Inicijativa “Iako ne govorim, na meni se ne možeš bogatiti”, najavila je da će peticiju za zatvaranje prihvatilišta za pse na Kurevu, koju je potpisalo više od 2.000 građana Prijedora, predati Skupštini grada Prijedora na dalje postupanje.

kozarski.com