Iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske reagovali su na optužbe opozicije da je vlast prodala i predala Rudnik željezne rude Ljubija nepoznatom investitoru.

Iz Ministarstva poručuju da se ruda ne prodaje, ostaje svojina Republike Srpske i nije riječ o privatizaciji već dokapitalizaciji RŽR Ljubija.

Kažu da su zaštićeni mali akcionari koji imaju pravo prečeg kupca. Ukoliko dođe do realizacije dokapitalizacije, ovaj gigant bi nakon tri decenije počeo sa proizvodnjom i eksploatacijom rude.

– Glasine i stavovi pojedinih opozicionih lidera ne stoje. Ruda se ne prodaje, ruda je bogatstvo i opšte dobro u svojini Republike Srpske. Ako ga koristi treće lice onda mora imati dozvolu od nadležnih organa Republike Srpske – istakla je Slavica Bogdanović, pomoćnik ministra energetike i rudarstva Republike Srpske.

Ona kaže da investitor nije “virtuelna firma”, kako pojedini tvrde, već američko-kanadska kompanija koja će donijeti svježi kapital odnosno novac u RŽR.

– To ne ide u budžet, to ide na račun akcionarskog društva, to je svježa investicija, svježi kapital koji će za posljedicu imati jačanje tog akcionarskog društva kao samostalnog privrednog subjekta, a istovremeno jačanje njegove uloge kao suosnivača zajedničkog preduzeća Arselor Mital Prijedor – pojasnila je Bogdanovićeva.

RTRS