Bik Medonja, vlasnika Milana Galića iz Mrkonjić Grada, pobjednik je 250. Grmečke koride koja je danas održana na Popovića brdu kod Oštre Luke.

Medonja je u finalnoj borbi bikova u teškoj kategoriji bio bolji od bika Bjelana, vlasnika braće Bojanić iz Mrkonjić Grada, i time osvojio prelazni pehar za šampiona Republike Srpske.

Vlasniku pobjedničkog bika ovo nije prvo učešće ni prva pobjeda na Grmečkoj koridi budući da je sa bikom Kukanom i 2018. godine odnio pobjedu.

“Svaki put su na koridi to dobro pripremljeni bikovi, a pobjeda, iako neočekivana, uvijek je draga”, rekao je Galić.

Predsjednik Organizacionog odbora Dalibor LJuboja potvrdio je Srni da je za učešće u ovoj tradicionalnoj manifestaciji prijavljeno rekordnih 17 bikova u tri kategorije, a da je nagradni fond iznosio 17.000 KM.

“Ova manifestacija svojim kontinuiranim održavanjem čuva tradicija srpskog naroda i predstavlja izvornu kulturno-istorijsku tekovinu područja Krajine i Podgrmeča, a kao i ranijih godina i ova jubilarna Grmečka korida protekla je u najboljem redu i još jednom pokazala da se tradicija nastavlja, kako u borbama tako i u uzgoju bikova za ova nadmetanja” , rekao je LJuboja.

Organizator ovogodišnje jubilarne 250. Grmečke koride je opština Oštra Luka.

Poslije Drugog svjetskog rata Grmečka korida se održavala na lokalitetu Međeđe brdo, na području opštine Sanski Most. To je bila najveća manifestacija takvog tipa u bivšoj Jugoslaviji i okupljala je oko 100.000 posjetilaca svake godine.

Sa potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, opština Oštra Luka je imala moralnu i civilizacijsku obavezu da nastavi sa organizovanjem Grmečke koride.

Opština Oštra Luka kao lokalna zajednica od 1997. godine organizuje Grmečku koridu na Popovića brdu i to u okviru obilježavanja “Ilindanskih dana” kojom ova lokalna zajednicaobilježava Ilindan kao svoju krsnu slavu.

SRNA