Voda u rijeci Sani bakteriološki je ispravna. Potvrđeno je to iz Doma zdravlja Prijedor prema poslednjoj analizi koja je rađena 18. jula. Kupači koji su svakodnevno na Sani kažu da kažu da je voda ove godine i najčistija do sada. U Omladinskoj organizaciji “Čuvari Sane” ističu da je Sana jedna od najčistijih rijeka na ovim prostorima.

”Što se mene tiče rijeka Sana je najčistija rijeka na svijetu. Jednostavno treba pogledati i statistiku. Postoji nekoliko klasa kvaliteta vode. Rijeka Sana trenutno pripada u drugu klasu”, dodaje Milan Sadžak iz Omladinske organizacije ”Čuvari Sane”.

U prijedorskom Domu zdravlja kažu da se redovno vrši kontrola ispravnosti vode. Sve analize pokazuju da je bakteriološki ispravna.

”Vrijednosti odgovaraju sanitarnom mikriobiološkom faktoru druge klase voda iz navedene uredbe o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka. Sa nastupanjem ljeta i nižim vodostajem uzrokovanje je češće.Uzrokovanje se radi da bi se vidjelo da li su u vodi prisutne bakterije fekalnog porijekla”, navela je Ivana Šalabalija, službenik za informisanje u Domu zdravlja Prijedor.

Ponovno uzorkovanje vode rijeke Sane planirano je naredne sedmice.

kozarski.com