predstava mirka (1)U nastavnim planovima i programima u Republici Srpskoj nije dovoljan broj časova na kojima djeca imaju mogućnost da uče o bezbjednosti u saobraćaju, izjavio je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

“O tome smo razgovarali sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i moramo planirati i organizovati ovakve vrste dodatne eduakcije djece o pravilnom i bezbjednom učešću u saobraćaju”, rekao je Radović novinarima u Prijedoru, gdje su danas studenti Akademije umjetnosti Banjaluka odigrali edukativnu predstavu “Mirka” koja doprinosi unapređenju saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja djece ranog školskog uzrasta.

On je naveo da je ova predstava do sada igrana u Foči, Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Trebinju, Bileći i danas u Prijedoru, a da će do kraja godine biti izvedena u još desetak lokalnih zajednica širom Srpske.

“Želja nam je da djeca od malih nogu steknu pravilna saznanja i informacije o saobraćaju. Time postižemo da su djeca bezbjednija i sada kao pješaci i sutra kada postanu vozači”, istakao je Radović.

predstava mirka (2)On je ponovio da lani nijedno dijete nije stradalo u saobraćaju kao pješak, naglasivši da se mora mnogo raditi da bi to tako i ostalo, te da je smanjen broj djece stradale kao putnici u vozilima sa četvoro u 2013. na dvoje u prošloj godini.

“Nastavnici i roditelji najveći su autoritet djeci i oni moraju davati dobar primjer, a podatak da se svega 25 odsto djece vozi pravilno u odgovarajućim sjedalicama ili na podmetačima i vezano nije dobar primjer jer znači da se od četvoro djece troje vozi nebezbjedno”, dodao je Radović.

On je najavio da Agencija u ovoj godini priprema elaborat sobraćajnog obrazovanja i vaspitanja i na mapama puteva do škole, za šta se pilot-projekat provodi u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Banjaluci.

“Anketiramo roditelje i nastavnike da vidimo načine na koje djeca dolaze u školu i puteve koje koriste, a onda ćemo načiniti mape i postaviti ih po školama da bismo ukazali na najbezbjednije opcije, gdje će se od lokalnih zajednica tražiti da te puteve obilježe i da uklone vozila sa trotoara”, zaključio je Radović.

Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske prošle godine je, u saradnji sa Akademijom umjetnosti Banjaluka, pripremila i realizovala obrazovnu predstavu “Mirka” namijenjenu učenicima od prvog do trećeg razreda osnovne škole, čiji akteri kroz igru i zabavu uče djecu o bezbjednom ponašanju u saobraćaju.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
predstava mirka (3) predstava mirka (4) predstava mirka (5)