Jutro koje je počelo kao i svako drugo, za Milenka Radića umalo je završilo fatalno. Nakon uboda stršljena, padanja u komu i intervencije ljekara koji su se borili za njegov život, Radić se smatra srećnikom, jer može da priča o tome. U dvorištu porodične kuće čak je pronašao tijelo insekta koji je za njega zamalo bio koban.

“Osjetio sam jaku bol i svrab po licu i znao sam šta to znači, jer me je ugrizao prije tri godine. Tada sam stigao od vikendice do hitne za 20 minuta, ali ovo je bilo prebrzo. Krenuo sam prema hitnoj, ali me je, 300 metara od kuće, oblio hladan znoj. Pozlilo mi je i zabijelilo se pred očima. Pošto sam bio u vožnji, posljednim atomima snage zaustavio sam auto, da ne bih nekog udario”, prisjeća se Radić koji je već lebdio na granici života i smrti.

Sinovac Đorđe prvi je uočio stričev auto popriječen na magistralnom putu Prijedor – Banjaluka.

“Prepoznao sam stričev automobil. Vidio sam ga klonulog i zatvorenih očiju i pomislio da spava. Međutim, ubrzo sam shvatio da nešto nije u redu i pritrčao da vidim šta se dogodilo”, prisjeća se Đorđe.

Brzom intervencijom i svesrdnim zalaganjem ljekara, Milenko Radić je spašen. Da ovo nije usamljen slučaj potvrđuju u Službi hitne pomoći, gdje im se, u posljednje vrijeme, javlja sve više pacijenata sa alergijskom reakcijom na ubod stršljena, pčele ili ose. Kod nekih je u pitanju lokalna reakcija, uz crvenilo i otok na mjestu uboda, dok drugi padaju u anafilaktički šok.

“Savjetovao bih pacijentima koji su alergični na ubode ovih insekata da se odmah jave u Službu hitne medicinske pomoći, porodičnom ljekaru ili najbližoj zdravstvenoj ustanovi. Pacijenti koji nisu alergični i kod kojih je prošlo 15 – 30 minuta od uboda, a reakcija je samo lokalnog tipa, da stavljaju hladne obloge, uzimaju po potrebi nešto protiv bolova i antihistaminike”, rekao je doktor Igor Topić, specijalizant urgentne medicine u prijedorskom Domu zdravlja.

Prijedorskim vatrogascima građani se nerijetko obraćaju i zbog intervencija koje nemaju veze sa njihovim osnovnim poslom-gašenjem požara. Tako su se bavili i uklanjanjem zmija iz dvorišta i domaćinstava, a ovog ljeta primili su dva poziva iz prigradskih naselja zbog gnijezda stršljena.

“Iako nismo opremljeni za takve intervencije, oba puta smo izašli na lice mjesta i savjetovali našim građanima na koji način da tretiraju stršljenove. Gnijezdo se tretira insekticidom koji je namijenjen za ovu vrstu insekata, on ima pojačano dejstvo i može da djeluje sa distance od pet metara. Nakon tog tretmana, potrebno je gnijezdo ukloniti fizički. U tom slučaju smo sigurni da se stršljenovi neće vratiti”, rekao je Radovan Martić, starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor.

U Gradskoj upravi su, ističu u Vatrogasnoj jedinici, imali sluha za ovaj problem. U toku je obuka vatrogasaca, a uskoro očekuju i nabavku specijalizovanog zaštitnog odijela za ovakve intervencije. U međuvremenu, građane pozivaju na oprez. Opasnost od stršljena nikako ne bi trebalo potcijeniti. Jedan pogrešan potez u blizini ovih insekata može uznemiriti cijeli roj i tada stršljeni, smatrajući se ugroženima, napadaju sve koji im se nađu u blizini.

Sve više pacijenata obraća se prijedorskoj Službi hitne pomoći zbog uboda stršljena ili pčele. Dok su kod nekih simptomi blagi i lokalnog karaktera, kod drugih, zbog jake alergijske reakcije, brza intervencija ljekara pravi jedinu razliku između života i smrti.

kozarski.com