“Gradska uprava Prijedor i ja, kao gradonačelnik, nismo protiv dokapitalizacije RŽR ‘Ljubija’. Želimo da se nastavi rudarenje i da mještani dobiju posao. Međutim, ne želimo da zemljište i objekti kojima raspolaže Rudnik željezne rude ‘Ljubija’ uđu u dokapitalizaciju. Borićemo se protiv štetnih ugovora”, izjavio je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor na današnjoj konferenciji za novinare.

Kao negativan primjer, on je naveo ugovor iz 2004. godine, koji se odnosio na Rudnik u Omarskoj.

Prema Javorovim riječima, tada je to bila pozitivna priča, koja, gotovo dvadeset godina kasnije, pokazuje da su od svega najmanje koristi imali sami mještani Omarske i okolnih naselja.

“Suočili su se i sa dodatnim problemima poput oštećenja stambenih objekata i putnih pravaca, nedostatka vode i velike količine prašine u kojoj žive. Nećemo sjediti skrštenih ruku, želimo određene odgovore u vezi sa dokapitalizacijom RŽR-a, a neprihvatljivo je da smo o svemu saznali iz medija. Niko nas nije kontaktirao niti obavijestio o bilo čemu. Nemamo nikakvu povratnu informaciju”, rekao je Javor.

U susret vanrednoj Skupštini akcionara Rudnika željezne rude “Ljubija”, zakazanoj za 10. avgust, o kojoj su, kako je rekao gradonačelnik, takođe saznali iz medija, iz Gradske uprave će u toku dana uputiti zvaničan poziv ministru energetike i rudarstva Petru Đokiću, da u narednih sedam dana posjeti Prijedor.

“Od ministra očekujemo da nam odgovori na određena pitanja, kako bismo zajedno mogli izaći u javnost i obavijestiti građane o tome. Želimo da dobijemo odgovore o tome šta će se desiti nakon dokapitalizacije. Građani Prijedora to žele i treba da znaju”, naglasio je Javor.

Da je RŽR “Ljubija” strateško preduzeće prvenstveno za grad Prijedor, ali i Republiku Srpsku, smatra narodni poslanik Dragoslav Kabić.

“U izgradnji RŽR-a učestvovali su svi građani Prijedora, i imaju apsolutno pravo da znaju kako i na koji način će se izvršiti dokapitalizacija, koje će benefite grad Prijedor imati od toga i na koji način će se sklapati ugovor između pravnog lica koje će ući u dokapitalizaciju, Grada Prijedora i Vlade RS”, rekao je Kabić.

On je naglasio da, nakon iskustava s Rudnikom Omarska, proces dokapitalizacije treba da bude transparentan i javan te da Grad učestvuje u svemu tome.

Podsjetimo, mediji su prenijeli da je Republika Srpska odlučila emisijom akcija dokapitalizovati Rudnik željezne rude „Ljubija“, nakon čega će ostati bez većinskog udjela u ovom preduzeću.

Akcije bi, po izvještavanju medija, trebalo da kupi jedan američko-kanadski konzorcijum.

kozarski.com